Jaroslav Novák Večerníček: Financování Tomiovy kampaně nehalí žádná mlha

05.12.2012 12:11

Reakce na aktuální vyjádření Transparency international k financování kampaně.

Jaroslav Novák Večerníček: Financování Tomiovy kampaně nehalí žádná mlha
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

Vážení přátelé,  
financování Tomiovy kampaně nehalí žádná mlha - pouze se stalo jediné - odmítli jsme spolupracovat s organizací, která léta zavírala oči nad zlodějnami politiků. Přiznám, že to bylo moje osobní rozhodnutí, se kterým Tomio nakonec souhlasil. Odmítli jsem povýšenou žádost, aby nás kontrolovali lidé, které jsme opakovaně prosili o spolupráci a kteří si nedali práci buď odpovědět nebo nás odmítli. 

Sám jsem osobně jednal z někdejší šéfkou TI Adrianou Krnáčovou a upozorňoval na tři banky, které okradla Topolánkova VAE a na provázanost jeho Eltoda, moravských radnic a kšeftů s energetikou. Upozorňoval jsem na snahy ministra Pospíšila legalizovat krádeže v občanském zákoníku paragrafem, který měl umožnit držet i kradený majetek nabytý v tzv. dobré víře a zrušit pojistky proti tunelování (což se tomu megagaunerovi korporátním zákonem a novelizací OZ nakonec povedlo).

Navzdory tomu Transparency odmítla jakkoli tyto věci komentovat, neřkuli kritizovat. I díky jim se podařilo panu Langrovi šetření podvodů VAE v tichosti odložit - navzdory prokazatelné škodě, navzdory prokazatelnému neplnění úvěrových smluv - navzdory prokazatelnému činu úvěrový podvod. Navzdory tomu, že miliony na hrazení škod šly pak z kapes daňových poplatníků.

Později jsme s Tomiem oslovili TI s prosbou o spolupráci na zabránění zrušení pojistek proti tunelování  či prosazení změn v zákoně o veřejných zakázkách, v prosazení účinné lítosti v případě korupce a v dalších návrzích. Transparency spolupráci odmítla - již za vedení pana Ondračky. Samozřejmě naše práce nebyla medializovaná a pro Transparency dost atraktivní.

Samozřejmě také už víme, že mezi ministrestvem financí, zřejmě panem Kalouskem a TI došlo k nějaké dohodě o neútočení, snad dokonce ke spolupráci, a tak je TI dnes opět velmi smířlivá k vládě.

A Okamurova kampaň?

Sponzorské dary jsou na transparentním účtu - jsou v řádu tisícovek - největší dar je 3 tis. Kč (slovy tři tisíce) viz.  http://www.rb.cz/firemni-finance/transparentni-ucty/?tr_acc=vypis&account_number=7287984001

99 % nákladů hradí Tomio ze své kapsy. A placená kampaň v podstatě není - nemáme ani bilboardy ani letáky ani inzerci. Šéf našeho volebního štábu a s ním další dobrovolníci pracují zdarma.

Co na tom je v mlze  - to je pro mne opravdu v mlze. To, že se Transparency International osobně mstí za to, že jsme je odmítli, je příznačné a ukazuje, že je skutečně ovládaná účelově.

Transparency se tím ještě víc degradovala. Smutné, ale příznačné pro organizace toho typu, které kšeftují s veřejnoprospěšností. Jejich skutečným poslaním dnes je pouze živit sami sebe a pouze předstírat činnost. Je to škoda protože, není totiž jedinou organizací tototo typu, kterou jsme oslovili - oficiálně jsme žádali o spolupráci například i Amnesty international - a žádali jsme ji o spolupráci v konkrétních kauzách nevinnně odsouzených lidí v ČR. Žádali jsme i pomoc při prosazení systémového řešení justičních omylů a zločinů.

Oficiální odpvěď zněla, že Amnesty se v ČR zabývá pouze zahraničními kauzami nikoli nevinně odsouzenými v ČR. Jinými slovy - tady v ČR pouze sbírá peníze na svou činnost, ale žádnou činnost ve prospěch ČR a jejich občanů nevykonává a ani vykonávat nehodlá. Jsme dobří jen na sponzoring - neboli jak tomu dnes tihle ptáčci říkají - fundrasing. Taky smutné, ale je fajn, že na rozdíl od Transparency alespoň neškodí slušným lidem a nekolaboruje s gaunery.

Prosím Vás novináře ptejte se Transparency veřejně se mnou - co konkrétně není na Okamurovi transparentní - jakou metodikou došli k takové blbost?
Tomio peníze řádně vydělal, zdanil a pak je použil na zaplacení firmy, která nám pomohla sesbírat podpisy a udělat výzvu k podepisování na facebooku. K tomu se potisklo pár triček a to bylo vše.

Veškeré účetnictví všech Tomiových firem je naprosto transparetní, ověřené, zdokladované. A samozřejmě, bylo by fajn, kdyby se Transparency zaměřila raději na Ficherovy kmotry na desetimilony, které létají vzduchem - na mediální kampaň, která samozřejmě neprochází účetnictvím. Nejtransparentnější kandidát podle TI platí novinářům cesty do USA a ti pak o něm píší oslavné ódy. To je teda sakra transparentní.

Financují ho velmi transparetní kmotři jako Chrenek. Opravdu, ještě že tu jsou lidumilové, kteří si umí vybrat nejčestnějšího koně.

Jaroslav Novák Večerníček
vedoucí volebního týmu prezidentského kandidáta a senátora Tomia Okamury

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …