Jaroslav Šebek: Vzpomínka na zemřelé může narovnat vztahy živým

02.11.2014 14:59

Lezavá zima, neprůhledná mlha a sychravo jsou typickými atributy počasí, které je už předzvěstí blížící se zimy i konce dalšího roku. Všechno v přírodě jakoby nám neodbytně připomínalo naši konečnost. Do takové uplakané atmosféry se hodí i svátky, které lidově nazýváme "dušičky", kdy zmíněnou nevlídnou kulisu doplňují ještě hořící svíčky na hřbitovech, přestože je i u nás začínají doplňovat také vyřezávané dýně a skotačení v halloweenských průvodech.

Jaroslav Šebek: Vzpomínka na zemřelé může narovnat vztahy živým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hřbitov, ilustrační foto

Je to doklad, že alespoň o těchto dnech si připomeneme své zemřelé příbuzné a přátele. Podle průzkumů veřejného mínění je to navíc pro naprostou většinu Čechů velice důležitý den. Vedle toho se však zvláště v polistopadové době prosazuje trend, že se u nás poslední věci člověka odehrávají bez obřadu nebo v naprosté anonymitě. Největšími turbulencemi však prošel vztah k pohřebním rituálům v celém 20. století.

V českém prostředí nastal postupně odklon od církevních tradic, který zesílil zejména v době komunismu, kdy byly vytlačovány staré zvyky ve prospěch občanských forem pohřbů. Smutek byl navíc chápán jako věc ryze soukromá a veřejně se neměl příliš zdůrazňovat. Vytlačení smrti a bolesti na okraj pozornosti ovšem není jen typicky český fenomén. 

Známý německý sociolog Norbert Elias hovořil například o tom, že nikdy v dějinách lidstva nebylo umírání tak důkladně odstraněno za kulisy společenského života, jako právě v moderní době. Umírání bylo přeneseno do nemocnic, kde často lidé odcházejí sami, což trauma z konce lidského života ještě zvětšuje.

V minimalizaci pohřebních rituálů jsme však v Česku přesto unikátem. Mezi faktory, které ovlivňují naše vytěsňování smrti, je určitě velká míra sekularizace české společnosti, která sebou přináší ztrátu tradičních hodnot i zvyků. Zároveň to jistě souvisí i se zvyšující se mírou individualizace společnosti, která tolik nepřeje větším sociálním i rodinným setkáváním, jaké například může představovat i setkání pozůstalých v rámci pohřebního obřadu.

Důvodem jsou pochopitelně často i špatné vzájemné vztahy. Dušičkové návštěvy na hrobech svých blízkých tak můžeme vnímat nejen jako příležitost myslet na naše blízké, kteří už tady nejsou, ale i třeba jako šanci k nalezení cesty k odpuštění a narovnání konfliktů s těmi, které máme kolem sebe. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…