Jaroslav Šonka: České pivo a jednoduchý svět

24.01.2014 17:37 | Zprávy

O víkendu jsem zašel na pivo. Poslouchal jsem, jak zázračně světu rozumíme, a tedy cítíme despekt vůči všem, kdo si myslí, že je složitý. Senát je zbytečný, proč tedy volit senátory, myslelo si 90 procent voličů. Ve volbách do Poslanecké sněmovny ovšem volební účast taky nebyla dobrá. Ale to je přeci naše svoboda - 99 procent, to bylo za komunistů. Pak přijde strana-nestrana, a nabídne přímou demokracii. U piva je to dost populární. Jen nevím, jak by pojednou oni nadšenci šli z 99 procent k urnám kvůli každému rozhodnutí.

Jaroslav Šonka: České pivo a jednoduchý svět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pivo

Přímá demokracie může být polem pro demagogy. Jeden takový se jmenoval Adolf Hitler a uměl dostat do ulic statisíce. Politické otázky se pak řešily většinovou vášní, vytloukáním oken a podobně. Nacisté vehementně řešili otázku menšin. Například pro Židy, kteří byli pár let předtím Němci židovského vyznání, chtěli vytvořit zvláštní stát. Uganda či Madagaskar? Pak z toho byla masová vražda. A řešili i romskou otázku. Víme jak.  

Hlavní silou při vytváření poválečného západoněmeckého systěmu byli Američané. V německé demokracii stimulovali vznik řady pojistek. Především reprezentativní demokracii. Potom federativní uspořádání. A v neposlední řadě dvoukomorový parlamentní systém. Celá tato síť měla zamezit tomu, aby se Německo stát opět obětí někoho, kdo by nabízel zdánlivě jasná řešení. Poslali také Německo do společenství, které se posléze stalo Evropskou unií.  

Co to znamená pro nás, když jsme po roce 1989 neměli cizí podněty? Chtěli jsme to prostě jinak než předtím. Ovšem odmítání hloupostí nevytvoří automaticky rozumnou strukturu. A dodnes máme problém s tím, že lidový duch směřuje k jednoduchým představám, ač svět tak jednoduchý není. Podíváme-li se na to, jak demokratické pojistky fungovaly v poválečném západnim Německu, tak tedy dík za Senát. I poslední vládní krize ukázala, k čemu je. A díky za reprezentativní demokracii a omezení něčeho, co si říká přímá demokracie a může zavánět populizmem. A konečně jsme v EU, ve společenství, které se stará o hodnotovou základnu a pošle nám občas na domácí podvodníky revizory odjinud.  

Suverenita je suverenitou naší, nikoli suverenitou našich podvodníků. Volby jsou možností seberealizace, možností podvodníkům klepnout přes prsty a podílet se na vytváření našeho systému. Dvě parlamentní komory nás chrání před orgiemi jednoznačnosti. Zajímejme se raději o to, abychom volili, abychom volili zodpovědně a nemuseli se zabývat odvolatelností politiků. Kontrolních mechanizmů je dost, jen jejich uplatnění málo. Zatím se to moc nenosí.

Komentář zazněl v pořadu Glosa na Českém rozhlase Plus  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O českém národním obrození

12:27 Petr Hampl: O českém národním obrození

Denní glosy Petra Hampla.