Jaroslav Veis: Pracovní pomůcky

13.03.2012 12:44

Vsadím se, že už se vám to stalo taky. Sledujete televizní debatu, moderátor položí politikovi otázku a ten pohotově praví: „Rád bych vám odpověděl, ale nemám u sebe křišťálovou kouli…“. Načež následuje reparát z již mnohokrát sděleného.

Jaroslav Veis: Pracovní pomůcky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Debatní kroužek ve sněmovně s Vítězslavem Jandákem

Vždycky, když jsem toho svědkem – a že je to docela často - si představuju úžasnou situaci, až jednoho dne politik řekne moment, sáhne do kapsy saka a na stůl položí křišťálovou kouli. Nasadí brejle na blízko, koukne do ní a řekne třeba:   

„A hele, tak o tom zítřejším hlasování se už šéf naší strany dohodl s opozicí. My budem chvíli diskutovat, aby to nevypadalo moc okatě, ale pak pár lidí odejde ze sálu, sníží hlasovací kvorum a zbytek jim to odmávne. No oni nám za to na oplátku pustí do téhle rady našeho sympatizanta, pardon odborníka.“

Jenomže, to se samozřejmě nikdy nestane. Křištálová koule je jen takovou virtuální pracovní pomůckou, bez níž je dnes moderní politická debata nemyslitelná.   

Představuju si někdy, jaké by to bylo, kdyby takové pracovní pomůcky politici pro zlepšení komunikačních dovedností fasovali v práci. Jak asi třeba vypadá takový hledáček, v němž má jednou policie, jindy strana buď někoho, nebo něco. Je to kus prkna s dírou po suku vyříznutý z dámské kabiny na plovárně nebo laserový zaměřovač supersonické stíhačky?   

A co ten slavný svorník, někdy též zvaný programový průnik, jímž drží každá vládyhodná koalice pohromadě? Jak ten asi vypadá? Jen doufám, že to není něco jako zednická kramle.  

To čertovo kopýtko, jímž zkušení debatéři umějí poukázat na skrytý problém, se nejspíš čistě pro názornost dá nahradit kopýtkem srnčím či kozím. Stejně jako ty pověstné dlouhé nože, na jejichž možné použití v povolebních nocích čeští politici občas poukazují. Nerozeznatelné makety se dají koupit v každém Tescu. A kámen úrazu? Viděl ho snad někdy někdo? Stejně jako úhelný kámen ho snadno nahradí kus žuly, jaký se dá najít na každé druhé stráni.   

Bylo by půvabné, kdyby se tyhle pracovní pomůcky, jež někdo považuje spíše za slovní plevel, zhmotnily a veřejní debatéři, protože nejde jen o politiky, je začali sebou nosit. Obávám se, že se tak nestane – už slyším námitku, že by to významně zvýšilo rozpočet – nepochybně přímo řádově.

Komentář zazněl v pořadu Glosa na stanici Český rozhlas Plus. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…