Jefim Fištejn: Kdo přezbrojil Rusko?

01.05.2014 16:50

Minulý čtvrtek během interpelací v Bundestagu sdělila německá vláda, že pozastavila vývoz produkce určené pro vojenské použití do Ruska. Zpráva si zaslouží pozornost, i když zazněla bez většího hluku coby odpověď na dotaz Strany zelených.

Jefim Fištejn: Kdo přezbrojil Rusko?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank na přehlídce v Milovicích

Německému rozhodnutí předcházela řada článků v americkém tisku, v nichž se čelní vojenští odborníci pozastavovali nad akcemi ruské armády na Krymu a východě Ukrajiny. Většina z nich s překvapením konstatovala, že počínání ruských vojsk se vyznačuje dobrou sladěností a jejich výzbroj je nesrovnatelně lepší než před pouhými šesti lety, kdy válka s Gruzií poodhalila jejich nízkou bojeschopnost a připravenost.  

Tentokrát, jak píše deník New York Times, experti objevili armádu „dovedně používající taktiku 21. století, jež v sobě spojuje kyber-útoky, mohutnou informační kampaň a účinné nasazení dobře připravených oddílů zvláštního určení, které zastihly Západ v nedbalkách.“  

V rozhovoru pro tento deník bývalý vrchní velitel NATO admirál James Stavridis tvrdí, že celá operace svědčí o změně taktiky ruských pozemních sil. Jiný vlivný list The Daily Beast hodnotí akce ruského „Specnazu“ – jednotek zvláštního určení – jako opravdový šok pro západní vojáky.  

List uvádí názory čelních amerických představitelů, kteří bez obalu mluví o tom, že znatelné operativní zdokonalení ruské armády by nebylo možné bez pomoci evropských zemí, zejména Německa.  

Mnozí poukazují, že se nyní naplňují americké předtuchy a výhrady. Před třemi lety totiž největší německá zbrojovka Rheinmetall ignorovala protesty amerických politiků a uzavřela s Ruskem smlouvu na výstavbu elektronického výcvikového centra v hodnotě 140 milionů dolarů.  

Stavba byla nedávno zmražena, avšak američtí odborníci mají vážné důvody domnívat se, že v centru již stihly absolvovat výcvik tisíce ruských vojáků, a není vyloučeno, že zrovna těch, kteří se nyní účastní tažení proti územní celistvosti Ukrajiny.  

Koncern Rheinmetall odmítal pozastavit spolupráci s Moskvou dokonce po obsazení Krymu ruskými vojsky. Jen naléhání německých zákonodárců dokázalo změnit postoj průmyslníků.  

Američtí experti zejména poukazují na nesrovnatelně dokonalejší výzbroj a výstroj záškodnických oddílů ruské armády vystupujících coby místní domobrana, zvláště nápadná je jejich dobrá vybavenost individuálními komunikačními prostředky.  

Razantní pokrok ruské armády nutí americké experty k závěru, že vojenská strategie Spojených států si vyžaduje kompletní revizi, neboť hrozba ze strany Ruska je mnohem vážnější, než za jakou byla pokládána dříve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …