Jindřiška Ptáčková: Hvězdné výlety

24.09.2018 7:35

Tak dobrá, přesnější by bylo hvězdicové, ale přiznávám se, rafinovaně jsem zvolila přitažlivější titulek, abych… no zkrátka přitáhla pozornost.

Jindřiška Ptáčková: Hvězdné výlety
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Začnu od lesa. Když jsem se před desítkami let přistěhovala do Prahy, považovala jsem za samozřejmé za prvé – důkladně ji poznat. A za druhé – poznat okolí. Obojí mi dokonale zprostředkovaly tramvaje. Zkrátka jsem jezdila z konečné na konečnou a na těch konečných přesedla na autobusy příměstské dopravy a jela dál.

S potěšením jsem zjistila, že ať se vydáte jakýmkoli směrem, vždycky vás překvapí úplně odlišná krajina od těch předchozích. A jedete-li ještě dál, řekněme do vzdálenosti šedesáti kilometrů, objevíte poklady. Jak moc liší například krajina směrem k Berounu od té na Říčany. A ta úžasná prvorepubliková atmosféra podél Vltavy do Roztok. Jiná zas je, zdánlivě nudná cesta do Polabí, kde vás na konci překvapí třeba Lysá nad Labem či skanzen v Přerově, rovněž na Labem. A pak zas kolem Barrandova na Svatou Horu u Příbrami. Tak bych mohla pokračovat a pokračovat a všude by bylo Něco.

Každý ví, že Praha je turisticky předimenzovaná. Proč ještě někdo nepřišel s nápadem, ukázat Česko, přinejmenším střední, prostřednictvím hvězdicových výletů? Proč, když se přímo nabízí pořádat poměrně krátké výpravy, kdy je jeden úplně odlišný od druhého? Nakonec nemusí jít o autobusy, stačí komorní, pohodlné mikrobusky… ale to už není moje věc.

Praha není jen Staroměstské náměstí a Hradčany. Praha je středem neskutečně líbezného okolí, které, kromě toho, co poskytla sama příroda, dodala staletí lidského tvoření. Koneckonců, do oné pestrosti patří i jídlo a zážitky kulturní, namátkou třeba malý koncert na zámku v Nelahozevsi, nemusím snad říkat, z díla kterého skladatele.

No tak nic. To jsem jen tak popustila uzdu představivosti. Je možné, že to někdo provozuje. Možná. Ale spíš ne.

Jak jsem tak zaslechla, průměrný turista stráví v Praze 2,7 dne. Jenže průměr vytváří výška a přízemí. Třeba by mnohý z výšky docela rád kývl na nabídku dejme tomu dvanácticípé poznávací hvězdy. Plus dva dny na ten Staromák a Račana. Á, on by nakonec stačil i jen jeden den!

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…