Jiří Baťa: Dělají-li dva totéž, nemusí to být totéž. Přesto to ne každý tak vidí

30.12.2013 10:38

Letošní první prezidentův Vánoční proslov k občanům ČR vyvolal hned na poprvé velkou odezvu.

Jiří Baťa: Dělají-li dva totéž, nemusí to být totéž. Přesto to ne každý tak vidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Jednak proto, že Miloš Zeman znovu potvrdil svůj poněkud nevšední názor na obecné  „zvyklosti“ a místo zvyklostí z předcházejících několika posledních, stejně tak i desítek  let předchozích, přetransformoval Novoroční projev z 1. ledna každého roku již na druhý den vánočních svátků ještě roku současného. Už to samo osobě se stalo předmětem různých názorů, souhlasů i nesouhlasů.

Výše zmíněným proslovem k občanům České republiky Miloš Zeman potvrdil, že nebude prezidentem takovým, jako byli jeho předchůdci. Což ostatně avizoval již při svých projevech v rámci předvolebního klání o prezidentský post. Není to jeho první a nemýlím-li se, ani poslední avantýra do letitých a zažitých zvyklostí. Otázkou však zůstává, nakolik je to společnosti potřebné a výhodné když pomineme fakt, že M. Zeman k těmto krokům přistupuje zcela jistě s rozvahou a intuicí prognostika. Krátká doba jeho vládnutí zatím nemohla zcela vyjevit kvalitu jeho vládnutí, protože běh událostí ve společnosti neměl potřebnou kontinuitu, klid a  hladký  „pracovní“ průběh. To znamená, že zatím pouze registrujeme tu více, tu méně výrazné odlišnosti od zvyklostí a tradic, kterými prezident Zeman oblažuje především své odpůrce a protivníky, kterým, zcela logicky, tyto ataky do „zaběhnutého systému politiky“ nejsou nijak sympatické. Nicméně, stejně jako jim tak i všem ostatním občanům nezbývá, než si zvykat, adaptovat se do nového typu vládnutí, odpoutat se od systému, který nejen že nebyl občanské veřejnosti příliš nakloněn, ale zvláště období posledního prezidentování Václava Klause jednoznačně občany poškozující. Z toho i mnoha jiných dalších negativ vládnutí Klause, resp. Havla,  si M. Zeman vzal zřejmě nejen ponaučení, ale i odlišný pohled a názor na možnosti vládnutí. Tím více, že průběh událostí zvláště posledních 8 let se k tomu přímo nabízelo a přímá volba mu to jakoby potvrdila.

Zmínil jsem, že M. Zeman pronesl proslov, k němuž se tak či onak řada glosátorů snaží zaujmout nějaké stanovisko.  Ponechám stranou různost názorů, v nichž se prolíná jak pozitivní, tak negativní, ale i středový proud, ale zmíním fakt, že řada komentátorů, politologů a jiných „odborníků“ se sice umí  dostatečně jasně vyjádřit k obsahu proslovu M. Zemana, ale v případě negativního, nebo snad kritického názoru de facto žádný z nich nezmiňuje, jak by to mělo být jinak a správně, jak by to případně udělal on. Na krásně, i kdyby tak učinil, kde je jistota, že to jednak musí být to jedině  správné, to pravé ořechové, tedy takové, aby to obstálo i u těch ostatních na celých 100 %. Nejsem politolog ani profesionální komentátor,  nemohu či neumím posoudit, nakolik kromě hodnocení, vyslovení názoru, kritiky či pochvaly mají tito lidé v náplni takové činnosti, nebo zda jen stačí vyjádřit  obecný názor na obsah, aniž by znali či uměli zaujmout jiné stanovisko, které by jasně a zřetelně naznačilo jinou cestu, jiný způsob, jiné řešení toho, co předtím obsahově bylo pojato za nedostačující,  špatné, hodno kritiky.  

Nechci tím říct, že se s jejich názory nelze ztotožňovat, byť ne všichni jsou ve shodě či jednotě názorů. Jen mi u mnohých chybí racionalita myšlení, protože vytknout chyby, nedostatky, ukázat na problémy a jiné negativa bez toho, že sám neznám jiný, tedy především lepší a bezchybný  způsob a řešení, je poněkud nefér.  Kritiky, nesouhlasů, výtek, případně odmítání čehokoliv ve společnosti je tolik, že by se mohlo zdát, že téměř nic u nás není pozitivní, funkční, dobré a prospěšné. Upřímně řečeno, ono toho opravdu moc není, s čím může být občan spokojen, jenže oni nejsou mnohdy spokojeni ani politici, resp. poslanci. Rozdíl v nespokojenosti občanů a politiků je však diametrální. Zatímco co občané nejsou spokojeni s politikou jako takovou, politici nejsou spokojeni s politikou vlastní. Přesněji politikou těch druhých, protože zatímco ti druzí,  dejme tomu co myslí i na občany, právě pro ně není  taková politika  zrovna nejpřijatelnější Tak je tomu i mezi glosátory názorů, tedy politology, komentátory a jiné „odborníky“ na kritiku.

V hodnocení hodnoceného (osoby, obsahu proslovu, činů a konání a pod.) se totiž ne vždy projeví potřebná  objektivita, spočívající v nestrannosti a nezaujatosti, ale často je patrná buďto ideologická, nebo partajní podjatost, náklonnost, ne-li příbuznost. Nebo, což není dnes žádná výjimečnost (vždyť máme demokracii), jsou jednotlivci či skupiny, zcela otevřeně proti hodnocenému subjektu brojící, vyjadřují postoj, nesouhlas, odpor, nebo i nenávist.

Nejmarkantnější  to je u tzv. antipatistů,  jako  antikomunisté, antisemité, antifašisté, antirasisté, antidemokraté, antievropané apod.,  u kterých je anti tedy opačný názor základním ideologickým  rysem. Ne vždy to však nutně musí být postoj negativní, nesprávný nebo nepřijatelný, jako např. u antifašistů, antirasistů, antimilitantistů atd. Přesto i negativní postoj nebo hodnocení (bez emocí a vyhrůžek) může být pozitivní, musí však být korektní, oprávněný a nedehonestující samotou existenci hodnoceného subjektu.

Nemyslím, že je to zrovna případ glosovaných názorů na proslov M. Zemana o vánočním svátku, ale jistá názorová rozpolcenost ve veřejnosti je patrná. Není však ani zdrcující, ani dehonestující. Shoda však panuje v jednom, že jakkoliv jsou slova, potažmo činy a postoje M. Zemana nestandardní, nezvyklá a (ne vždy) překvapující, vždy je patrné, že jde o prezidenta Miloše Zemana. Tak jako se říká, že „Co tě nezabije, to tě posílí“, u M. Zemana platí, že „co vyloženě neškodí, může být i k něčemu dobré“. Co konkrétně a kdy, to už ukáže až čas. Doufejme, že to bude jen k lepšímu. A ten letošní prezidentův vánoční projev?

Já dávám jedna mínus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …