Jiří Bátěk: Opravdu podivné pořady aneb Blahodárnost fakt jen pro někoho

11.10.2016 7:34

„Žurnalistika znamená otištění toho, co si někdo jiný nepřeje vidět otištěné. Všechno ostatní je public relations.“ - George Orwell

Jiří Bátěk: Opravdu podivné pořady aneb Blahodárnost fakt jen pro někoho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ovládání od televize

Člověk se někdy opravdu nestačí divit, jaké „obohacující“ diskusní pořady Česká televize dokáže vytvořit. Objeví-li se v nich nedopatřením člověk, který má co říci, tak téměř nedostane prostor, jak jsme mohli vidět třeba v pořadu Souvislosti Jana Pokorného, kde byl hostem mj. publicista a politolog Šonka a docentka Švihlíková. Když už se dostala ke slovu, tak vždy jen na chvilku. Zato pan Šonka k šíření svého světonázoru měl prostoru téměř nekonečně. Jedna jeho věta skutečně zazářila (v čase 42:30): „Jsem obrovský fanoušek toho amerického etického dozoru, který začal v roce 1945, moc se nedařil v 60. letech, ale ta založená instituce dodneška působí a má úplně blahodárný vliv.“ Komentáře netřeba. Přesně toto je ten způsob virtuální plurality – pozvat si fanoušky co drží linii a ostatní nespustit ke slovu. V jiném díle tohoto pořadu zas nějaká slečna vážně mluvila o tom, že jedním z hlavních důvodů obrovské míry české nesnášenlivosti je absence kritického myšlení. Samozřejmě, ti druzí (s jiným názorem) jsou bez kritického myšlení, jen v TV studiu by se dalo vždy krájet a rozdávat kolemjdoucím.

Jak těžké je překonat svůj vlastní stín jsme mohli vidět i v pořadu s běloruskou spisovatelkou Světlanou Alexijevičovou, nositelkou Nobelovy ceny za literaturu za rok 2015. Ta po své zkušenosti, jistě cenné a opravdové, kritizuje Rusko. Když Veselovský vnese dotaz, zda podobná charakteristika jako na Rusko neplatí i pro USA, tak Světlana Alexijevičová prohlásí: „Američtí vojáci a Amerika vůbec sahá-li po ozbrojeném řešení, je to vždy přeci jen se záměrem nastolit ve světě pořádek, zajistit bezpečnost.“ Tito lidé po své prožité zkušenosti a věřím, že opravdové a bolestné, si protistranu zkrátka zidealizují a vidí v ní ten lepší svět. Už nemají snahu či sílu kriticky zkoumat i impéria ostatní - stejná jen zrcadlově obrácená. Působí to asi tak - můžeme říci šonkovsky „blahodárně“ - jako působil bouřlivý potlesk Kongresu Václavu Havlovi za to, že Spojené státy vyzdvihoval za obránce svobody. Ve stejné chvíli ale umírali latinskoameričtí jezuitští intelektuálové, které zabila elitní jednotka salvadorské armády vycvičená v USA. Pro některé holt důvod k hrdosti a pýše, pro jiné trapnost a selektivnost.

Je to pohled skličující. Hledí se jen napovrch, ohání se kde kdo kritickým myšlením, ale vždy tak, jak se to komu hodí. Pan Šonka vidí většinu problémů EU v Maďarsku, tak jej vykopněme z EU a bude klid. Za problémy tedy může náš soused, protože málo maká, česká nesnášenlivost nebo člen EU, který nedrží stranickou linii. Když neduh vymažeme, nastane kýžený ráj na zemi. V šíření inteligentní hlouposti a toho jediného správného a možného názorového proudu jsme tedy opravdoví mistři. 

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…