Jiří Berounský: Naše důvěra v justici

15.08.2013 19:49

Je to v justici lepší než v politice, nebo i tam to vypadá spíš jako před pádem říše římské? Nedávno vzrušila veřejnost kauza Daňhel. Oč v ní šlo? Někdejší vojenský pilot a – jak píše Respekt – znalec technických schopností armádních letounů, plukovník Daňhel, byl obžalován ze zneužití čtrnáctileté dívky, ale v soudním procesu byl zcela osvobozen.

Jiří Berounský: Naše důvěra v justici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý armádní pilot Karel Daňhel

Soud prý dokonce konstatoval, že vyšetřování bylo plné neodstranitelných pochybností a stálo na zásadních chybách. A státní zástupci odložili i jeho vyšetřování za údajnou korupci, jež měla být spojena s pomocí lobbistům při získávání informací o různých obchodech armády. Jenže jeho kariéra je ta tam. Proč?

Byl totiž v roce dva tisíce devět členem expertní komise, která měla posoudit parametry španělských letounů CASA, jež se chystala koupit armáda. Byl ale – a jak se později ukázalo, ke své škodě – i jedním z hlavních kritiků onoho chystaného nákupu. A pak se začaly dít divné věci. Začala jej sledovat vojenská tajná služba, jejíž odposlechy se staly základem pro Daňhelovu obžalobu. Není to sice nijak prokázáno, ale spekuluje se i o tom, že si jeho sledování objednali lidé, mající zájem na podezřelém nákupu oněch vojenských letounů. Měl mezi nimi být i tehdejší náměstek ministra obrany Martin Barták, mimochodem – dle téhož časopisu - přítel tehdejšího šéfa Vojenského zpravodajství Ondřeje Páleníka. Téhož Páleníka, jehož lidé sledovali z popudu zcela nekompetentní osoby, totiž šéfky Úřadu vlády Jany Nagyové, i manželku bývalého předsedy vlády.

A to je moment, který spustil debatu o možném zneužívání moci policií a státními zástupci. Jestli přece jen neposílají k soudu nevinné lidi, nebo naopak nechrání před zaslouženým trestem profesionální zločince a korupčníky. Plukovník Karel Daňhel přišel kvůli celé kauze, prošetřované policií a dozorované státním zastupitelstvím, které jej obžalovalo, o bezpečnostní prověrku a opustil armádu. Jednalo se – dle Respektu – o stání zastupitelství pro Prahu devět i o pražské Městské zastupitelství. Zástupce jeho představené časopisu na jeho dotaz sdělil, že vynesení rozsudku, cituji, nemusí znamenat nezákonnost zahájení trestního stíhání ani jeho vedení, znamená to pouze to, že se před soudem nepodařilo vinu prokázat, konec citátu. Pražská Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová nicméně dala podřízeným podnět k prošetření věci.

Víra ve spravedlnost justice je asi něco, k čemu mají mít občané slepou důvěru. A ta je možná ještě důležitější, než důvěra nebo nedůvěra vládě sněmovnou. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…