Jiří Berounský: Očekává se lítý boj o zákon o veřejných zakázkách

11.06.2014 8:47

Zákon o veřejných zakázkách, protože už má za sebou dvacítku novel, se má zpracovat znovu jako už nenovelizovaný a zbrusu nový zákon, který má platit někdy v roce 2016.

Jiří Berounský: Očekává se lítý boj o zákon o veřejných zakázkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Protože se však jedná o téma neustále aktuální – ročně se podle Lidových novin proinvestuje více než tři sta miliard korun – připravuje se momentálně další novela starého zákona, a ta by měla platit od začátku příštího roku. A to je právě na celém procesu přípravy nejzajímavější.

Připravuje se totiž zároveň novela, která bude platit – to už dnes víme, o něco déle než rok – a zároveň i nový zákon, zohledňující také nedávno Bruselem schválené evropské směrnice.

Jedinou omluvou této, poněkud kocourkovsky vyhlížející situace je zmíněná aktuálnost daného ekonomického jevu, ale i fakt, že zpracovávaná novela je nazývána novelou technickou.

Upravuje totiž jen tři praktické skutečnosti: za prvé režim víceprací, za druhé nutnost hodnocení jednotlivců, kteří se budou podílet na zakázce, a za třetí ruší seznam hodnotitelů, neboť ministerstvo pro místní rozvoj, jež je gestorem zmíněného zákona, prý nemůže takový seznam spolehlivě vést.

O nutnosti existence komentované normy svědčí i polemika, která vznikla po uzákonění tak zvané protikorupční novely z roku 2012, jejíž regulační charakter zastánci volného trhu kritizovali, ale jiní, například i ředitel české pobočky Transparency International, považovali pro náš kapitalismus za nezbytný.

O zájmu všech zainteresovaných potom svědčí i to, že ministerstvo obdrželo v rámci připomínkového řízení téměř tisícovku připomínek.

U nového návrhu zákona probíhá práce zatím v expertní skupině, která je tvořena množstvím zainteresovaných organizací. Některé z nich uvádíme, a to zejména proto, aby bylo zřejmé, jak protichůdné názory bude třeba při přípravě zákona sladit.

Jsou tam vybraní zástupci zadavatelů a dodavatelů, neziskové organizace, zástupci rezortů financí, průmyslu a obchodu, Svazu měst a obcí, Asociace pro veřejné zakázky, Komory administrátorů veřejných zakázek, Svazu podnikatelů ve stavebnictví, zástupci občanského sdružení Oživení a mnozí jiní.

Proti některým se vyskytují i výhrady, například proti určitým členům Komory administrátorů veřejných zakázek, kteří prý byli zapleteni do řady losovaček.

Takže u každého bodu návrhu zákona, ať už to budou limity, při nichž se musí vypisovat výběrové řízení, limity víceprací či co dělat při jediné nabídce, u každého bodu návrhu zákona se očekává lítý boj. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …