Jiří Berounský: Zákon o úřednících

15.06.2013 12:20

Představte si, že by volby byly ne za rok, ale letos, právě někdy uprostřed, nebo na začátku povodní a že by mnohý z těch vysokých úředníků, který velel protipovodňovým akcím, mohl být vyměněn, protože by volby vyhrála jiná politická garnitura. Absurdní? Ano. Ale – bohužel – může se to stát. Vím, že technické písemné materiály a navržená opatření zůstávají stejná, ale nelze podceňovat ani lidské zkušenosti a kvality každého jedince.

Jiří Berounský: Zákon o úřednících
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na středečním jednání vlády byli přítomni kromě Karla Schwarzenberga a Kamila Jankovského všichni ministři

Tento příklad ukazuje na onu odvrácenou stranu demokracie, jíž já říkám partajokracie. Aby se zabránilo výměně vysokých státních úředníků, aby se nějak udržela kontinuita dění ve společnosti, vymýšlely různé demokratické státy, jak legislativně ošetřit odpolitizování veřejné správy. Aby se prostě po každých volbách nevymetly všechny kanceláře včetně jejich šéfů, protože ti patřili k bývalé koalici, nebo ke straně, která vyhrála předchozí volby.  
 
Teď na přijetí takové zákonné normy prý tlačí i Evropská unie a jak píše v Lidových novinách předseda výboru pro veřejnou správu Poslanecké sněmovny, dokonce prý pod podmínkou zastavení dotací z evropských fondů. Chápu, že současná koaliční vláda nebude doporučovat návrh zákona z doby vlády Sociální demokracie, nicméně stojí za zaznamenání, že tehdejší návrh zákona o státní službě byl přijat Poslaneckou sněmovnou již v roce dva tisíce dva. Opakuji, v roce dva tisíce dva, ale nikdy zatím nevstoupil v platnost. A při tom – alespoň podle mého mínění – je to zákon velmi potřebný, který – mimo jiné – zabrání mnohé korupci a klientelismu.  
 
Myslí si to asi i současná koaliční vláda, která by vypracování návrhu zákona, tentokrát pod názvem Zákona o úřednících měla do konce svého volebního období přijmout. V současné době je návrh zákona vládou projednáván, jenže není jasné, - - jak tvrdí výše zmíněný poslanec - zda splní požadavky, na něj kladené. Říká dokonce, že, cituji, návrh, který byl vládě předložen, je jen částečným a nesystémovým řešením problematiky a měl by být zcela přepracován, konec citátu. Vytýká mu zejména, že se týká jen části úředníků, totiž těch ministerských, kdežto na úředníky na krajích a v obcích se návrh zákona vůbec nevztahuje. Rovněž doporučuje spojit přípravu tohoto zákona se zákonem o zaměstnancích veřejné správy a o vzdělávání ve veřejné správě.  
 
Času není nazbyt, vezmeme-li v úvahu všechny možné peripetie, které mohou návrh jakékoli zákonné normy potkat. Nezávislost státních úředníků je však rozhodně jedním z atributů fungující demokratické společnosti.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…