Jiří Blažek: Autoři petice proti pořádání Dnů Jeruzaléma se dopouští celé řady nepravd a dezinformací

30.05.2015 15:09

Otevřený dopis ke dnům Jeruzaléma

Jiří Blažek: Autoři petice proti pořádání Dnů Jeruzaléma se dopouští celé řady nepravd a dezinformací
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Vážený pane primátore, vážený pane řediteli,

píši Vám ve věci petice „osobností“ proti pořádání Dnů Jeruzaléma v Plzni v rámci projektu Evropské hlavní město kultury. Je Vám, předpokládám, známo, že tuto petici po několika vybraných jedincích z České republiky podpořily různé celebrity ze západní Evropy a USA a prostřednictvím takto stupňovaného nátlaku se Vás budou snažit přimět ke zrušení celé kulturní události.

Nehodlám autory a signatáře obviňovat z antisemitismu, jako to již udělali jiní, třebaže jejich pohnutky mohou být jakékoliv. Za závažný považuji fakt, že se autoři dopouští celé řady nepravd a dezinformací, které by bylo záhodno uvést na pravou míru či na ně alespoň poukázat.
V textu výzvy se píše:

Festival Dny Jeruzaléma a s nimi spojený svátek Den Jeruzaléma totiž oslavují a veřejnosti prezentují město Jeruzalém jako sjednocené město, město izraelské a hlavní město státu Izrael.

Ve skutečnosti ale Dny Jeruzaléma zastírají realitu izraelské státní politiky nuceného přesidlování, kolonialismu a apartheidu uplatňované v okupovaném Východním Jeruzalémě.

Festival Dny Jeruzaléma vznikl jako reciproční akce vůči festivalu Days of Prague, pořádaných v Izraeli. Tvrzení, že festival je spojen s Dnem Jeruzaléma (Jom Jerušalajim), což je izraelský národní svátek, připadající na 28. ijar a připomínající sjednocení Jeruzaléma pod izraelskou nadvládou v r. 1967, je tedy buď výplodem neznalosti nebo lži. Dny Jeruzaléma nemají s tímto ryze izraelským národním svátkem žádnou spojitost, jakož ani s politikou Státu Izrael. Naopak, jak bylo možné přesvědčit se z minulých ročníků, jedná se o akci apolitickou, navíc inkorporující do svého programu i arabskou kulturu, která je (nejspíše zázrakem) i po 48 letech údajného „apartheidu a nuceného přesídlování“ nedílnou součástí Jeruzaléma.

Jako člověk, který v Jeruzalémě dva roky žil a poznal i tu odvrácenější z jeho stran, mohu říci, že Dny Jeruzaléma zachycují poměrně věrně realitu. Realitu náboženské svobody, do r. 1967 téměř nepoznané. Ačkoli autoři petice tvrdí, že v Jeruzalémě dochází k apartheidu, ani v jeruzalémské hromadné dopravě, ani na veřejných místech, ani na univerzitní půdě nedochází k segregaci židovského a muslimského obyvatelstva. Naopak – v žádném z blízkovýchodních měst mimo Stát Izrael nepožívají jeho obyvatelé bez rozdílu vyznání nebo jazyka tak rozsáhlých svobod a občanských práv.

Autoři výzvy dále argumentují, že dle rezolucí z let 1947 a 1948 (jedná se o rezoluce č. 181 a 194) má být Jeruzalém považován za Corpus separatum, což je v souladu s politikou EU (a což festival Dny Jeruzaléma dle jejich názoru údajně porušuje).

V tiskové zprávě k výzvě, která je k dispozici na webu organizace „Mezinárodní hnutí solidarity“, se uvádí, že proti pořádání festivalu Dny Jeruzaléma v Praze (tedy bez souvislosti s titulem Evropské hlavní město kultury) existovaly protesty již loni. Mezi jinými protestovalo i velvyslanectví Státu Palestina:

„Účast magistrátu hlavního města Prahy na tomto festivalu, který ve svém názvu nese jméno města Jeruzalém jako celek, a který se koná pod oficiální izraelskou záštitou, je v rozporu s mezinárodním právem a příslušnými rezolucemi OSN, které vyzývají Izrael stáhnout svá okupační vojska z území okupovaných v roce 1967, včetně východního Jeruzaléma, který je hlavním městem Státu Palestina. Nebrat v úvahu tuto skutečnost, nepřispěje k mírovému procesu.”

Je s podivem, že aktivisté, kteří stojí za současnou výzvou a ohání se rezolucemi 181 a 194 o statutu Jeruzaléma coby Corpus separatum, ponechali před rokem zcela bez povšimnutí toto otevřené odmítnutí stejných rezolucí ze strany formálně existujícího Státu Palestina. Tomuto postupu se běžně říká dvojí metr nebo též dvojí standard.

Rovněž je z této a podobných reakcí evidentní, že autoři výzvy by proti Dnům Jeruzaléma protestovali a požadovali jejich zrušení, i kdyby se pořádaly v jiném městě a nebyly součástí projektu Evropské hlavní město kultury. To, že se plzeňské Dny Jeruzaléma konají v rámci projektu Evropské hlavní město kultury, je pro ně pouze lacinou záminkou k útoku.

Ponechávám na Vašem uvážení, co vede autory petice k vytváření nepravdivých tvrzení, falešných obvinění a uplatňování politiky dvojího metru. Zájem o Palestinu a blaho arabských obyvatel Jeruzaléma to ale zcela jistě není, jinak by těžko mohli protestovat proti kulturní události, které se účastní i zástupci arabské kultury v Jeruzalémě.

Autoři výzvy dále píší:

Pořadatelé akce Plzeň 2015 – Evropské hlavní město kultury mají odpovědnost vůči české veřejnosti.

To je asi jediný bod, s nímž lze souhlasit. Máte vskutku velkou zodpovědnost. Zodpovědnost za to, aby protiizraelská nenávist, která pohříchu až příliš často slouží jako maska pro nenávist protižidovskou, nenabyla v České republice podoby, jakou již má ve Francii, Belgii či Dánsku. V těchto zemích již došlo k vražedným útokům. Tyto útoky nevzešly z ničeho – cesta k atmosféře strachu a nenávisti začínala úplně stejně, jako začíná zde: zavádějící a v některých případech otevřeně lživou propagandou a zcela iracionální nenávistí ke všemu, co by jen trochu mohlo souviset s Izraelem, k čemuž patří i bojkot izraelských akademických a kulturních institucí, interpretů i vědců (tzv. BDS movement).

Přeji Vám, abyste se nenechali zastrašit lacinou propagandou, vezoucí se na vlně módního antiamerikanismu a antisionismu, a festivalu Dny Jeruzaléma přeji ničím, ani politikou, nerušený průběh.

Se srdečným pozdravem

Jiří Blažek, Th.D.
Teolog, judaista, překladatel

 

Martin Zrzavecký
primátor města Plzně
nám. Republiky 1
306 32 Plzeň

Jiří Suchánek
ředitel Plzeň 2015, o. p. s.
Pražská 19
301 00 Plzeň

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Feng Piao: Absurdní „teorie čínského vývozu nadbytečných kapacit"

15:10 Feng Piao: Absurdní „teorie čínského vývozu nadbytečných kapacit"

V poslední době jednotliví evropští a američtí politici a think-tanky pokračují v humbuku nad témate…