Jiří Hanzlíček: Příliš drahá podpora obnovitelných zdrojů

16.07.2012 11:26

Energetický regulační úřad opakovaně navrhuje zastavit finanční podporu pro nové obnovitelné zdroje od roku 2014. Je zcela bez pochyb, že zrušením podpory obnovitelných zdrojů v příštích letech se uleví ekonomice, spotřebitelům a ušetří se stovky miliard korun.

Jiří Hanzlíček: Příliš drahá podpora obnovitelných zdrojů
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Pro splnění cíle je však nezbytná změna zákonodárci totálně zpackané legislativy. Stávající podpora obnovitelných zdrojů je za hranicí ekonomických možností České republiky. Obnovitelné zdroje jako ekonomicky neúnosné kritizuje také prezident republiky V.Klaus. Přesto však nedávno Poslanecká sněmovna parlamentu opětovně přehlasovala veto prezidenta republiky k novele zákona o podporovaných zdrojích energie. 

Nad podnětnými připomínkami se ani nezamysleli a zřejmě si neuvědomili na jak mediálně vratké straně stojí. Nepovšimli si ani zvyšujících cen energií, především elektřiny, snižujících konkurenceschopnost průmyslu a životní úroveň občanů připlácejících ve fakturách již dnes za jednu megawatthodinu přes 420 korun. Bez vládních dotací, které rozhodně zde nebudou dlouho, by občané platili až 625 korun za megawatthodinu. Vzhledem k tomu, že v rámci úsporných opatření hodlá vláda v příštím roce snížit podporu ke snížení cen o asi 2 miliardy, nemusí být devastující hranice 600 korun nevěrohodná. .  

Podle posledních propočtů Energetického regulačního úřadu se v roce 2013 malým podnikatelům elektřina zdraží asi o 4,3 procenta a ceny pro velkoodběratele vzrostou o šest až osm procent. Ceny se budou lišit podle regionu. Hlavní vliv na zdražení má loňský prudký rozvoj fotovoltaických elektráren, růst výroby z bioplynových stanic a zdrojů spalujících biomasu. 

Tak zvané obnovitelné zdroje nejsou bez dotací životaschopné. Do roku 2020 budeme muset prakticky zbytečně na jejich podporu vynaložit kolem 45 miliard korun. Je to vůbec reálné? K tomu připomínám, že v případě prohraných arbitráží k následně sníženým podporám u převážně „rozhněvaných“ zahraničních investorů fotovoltaiky, se mohou ceny elektřiny opět rapidně zvýšit. Ekonomická podpora všech i diskutabilních zdrojů dosáhla neúnosně vysokého stupně. Nepřináší státu úspory a úměrnou výrobu potřebné energie, ale pouze nové náklady pro veřejné rozpočty a zvyšování cen energií. Právě neustále zvyšování cen elektřiny, plynu, vedle nárůstu cen vody, odvozu odpadu a dalších komodit značně zajímá v současných úsporných opatřeních občany. Od podpory tak zvaných obnovitelných zdrojů začíná řada států, přes neustálou zaslepenost zelených v orgánech Evropské unie ustupovat. 

Neměla by se proto vláda a zákonodárci vážně zamyslet, jak ve zpackaném zákoně na podporu těchto zatím ekonomicky i ekologicky nevýhodných zdrojů, vedle občanů a podnikatelů, i pro státní rozpočet alespoň dočasně dotace v uvozovkách legislativně zastavit.?

Publikováno so souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…