Jiří Hrebenar: Blogování se stává rájem rasismu a extrémistických skupin

27.01.2012 21:38

Postupně dochází k legalizaci rasismu a extrémismu. Společnost hrubne, blogy a blogerské služby se stále více podobají selankám členů nacionálních partají a extrémních myšlenek. Admini těchto služeb vědí, že z kontroverzních názorů budou mít větší užitek, a tak se raději úmyslně píšou ďáblovi.

Jiří Hrebenar: Blogování se stává rájem rasismu a extrémistických skupin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

Členové ultrapravicových a extrémistických skupin to dobře vědí, a tak okupují coby blogeři jednotlivé největší servery. Najednou máme možnost číst o tom, že Cikáni jsou špatní a ta lidská práva nejsou tak moc důležitá.

Jednoduchá řešení, jednoduché zadupání lidských hodnot láká různé nedouky, členy partají. Tito lidé mají často také dluhy jako ti, o kterých píší. Ale oni jsou ti vítězoslavní bílí gerojové, a tak je opět všechno v pořádku. Často autoři článků žijí ze sociálních příspěvků, pobírají nezaměstnanecké dávky, přesto se nestydí a kritizují ty, kteří se chovají naprosto stejně. Rasismus se přeměňuje ve stravitelnou, uměle živenou disciplínu správných a dokonalých hodnot. Stále více politických populistů se uchyluje k této podlé taktice. Blogeři zvláštního ražení na této dovednosti založili své pisatelské umění. Několik severočeských pravdomluvců píše, aby posléze za pomoci svých členů a ideologických pomýlenců vyhrávali různé prapodivné soutěže.

Výsledkem takových soutěží poté není volba nejlepšího, ale toho, kdo je největším rasistou a pomýlencem. Rasismus získal legitimitu. Potom je přeci správné psát titulky o tom, jak je normální používat diskriminaci a proč by se měli Cikáni vracet do svých domovin. Ostatně, proč ne, vždyť o tom hovoří i budoucí kandidát na prezidenta republiky Chvála Národní strany, Dělnické strany sociální spravedlnosti, Strany svobodných občanů a nacionálních vrahů je přeci normální. Na blozích je to dnes a denně.

Dříve jsme mohli takové oplzlosti číst jenom v klubových časopisech nacionalistů, kdežto dnes se tyto stranické představy přenášejí mezi široké obyvatelstvo. Jejich pisatelé jsou poté odměněni cenami, takže se opět nic neděje. Najednou se blogerské servisy tváří jakoby tady platila americká svoboda slova, ve které můžete hanit rasu, národ a nabádat k rasovým trestným činům. Nacházíme se v podivné situaci. Média se zaprodala, protože vědí, že jim nic nehrozí. Trocha rasismu, trocha prostoru pro beránčí partaje. Trocha prostoru pro ničení lidských práv. Raději se smaže nevinná básnička, aby se ponechalo pojednání o bílé a černé rase. Opravdu se mnohdy nepřestávám divit, co je dnes možné.

Rasismus, hlavně zaměřený na Romy a islám, nepočítaje Araby, tady získává na hlavní síle. Na mnoha největších serverech se tato tématika stává mainstreamem, jakýmsi evergreenem všedních dnů. Partajníci se scházejí, blogují, navzájem se podporují. Vzniká tady nový mediální systém, ve kterém jedna strana získává převahu v názorech. Nejen že tím získává jakousi budoucí reklamu, ale také legalizuje názory "středověké" politiky rasové čistoty a správnosti rasových profilací s polu s dalšími zvrácenostmi. Blogovací servery a jejich blogovací služby se rázem stávají ministerstvy propagandy jednotlivých skupin.

Podívejme se, kde a na jakých serverech docházelo k opěvování šíleného činu Breivika. Kdo z blogerů tohoto vraha chválil a dokonce ospravedlňoval. Tak jako celá Evropa hrubne. Tak jako i v té Evropské unii dostávají více hlasů populisté a nacionalisté, tak také ani my zde uprostřed Evropy nezůstáváme pozadu. V tomto případě musím poznamenat, bohužel. Čeští nacionalisté, fašisté a další pošetilci se školí hlavně od svých německých kolegů. Vedle mediální sítě přispěvatelů, komentátorů a přihazovačů karmy, mají nacionalisté také mnohem více promakanou politickou a propagační činnost. Svoboda slova je znásilňována a zaměňována za něco totálně jiného.

Nelegitimní názory plné rasových základů, nenávisti k předem vybrané skupině obyvatelstva, to všechno je tolerováno, a dokonce podporováno stále větším počtem médií. Často internet je tou hlásnou troubou. Zdánlivě klidný beránčí rasismus se stává legálním. Média dovolují útočit na jednu skupinu obyvatelstva. Ti Romové jsou přeci tak moc zlí, že proti nim musí být zahájena mediální válka. V blozích se hovoří o tom cikánovi, který přepadl, který okradl. V blozích se hovoří o sociálně slabých, kteří ukradli, zdefraudovali dávky. Velmi často tyto blogerské příspěvky nejsou ani podpořené důkazy, už předem se hlásí senzace, která dodá větší sledovanost, zahájí masové nepokoje vyvolané nácky a nacionalisty. Na blozích jsou extrémisty zneužívané úmyslně překroucené situace a události jenom za tím účelem, aby úmyslně jednotlivé články demonstrovaly potřebu rasismu a podsouvaly politické programy a ideály extrémistů.

Média kašlou na to, kde je pravda. Vůbec bych se nedivil, kdyby některé blogovací služby byly některými nacionálními skupinami spolufinancovány, odměňovány nebo snad úplně financovány. O mnoha serverech bychom si to mohli bez vyčítek myslet. Nedělám si iluze o nezávislosti tisku, médií a mediálního světa vůbec. Hitler měl ministra propagandy, dnešní nacionalisté, náckové a další extrémisté mají blogy a blogerské služby.

Pokud budou blogerské služby upřednostňovat zisk a vysokou čtenost před etikou, potíráním rasismu a ochranou lidských práv, tak se poté otevře ještě více ona Pandořina skříňka nenávisti, zloby a rasismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…