Jiří Hrebenar: ČSSD neprolomila tabu, pouze dávno souhlasí s pravicovými reformami

11.03.2012 16:29

ČSSD prolomila tabu se svým souhlasem s poplatky v nemocnici? Mám dojem, že ten, kdo sleduje delší dobu politickou scénu, dobře ví co tato strana dokáže a o čem je ten politický svět.

Jiří Hrebenar: ČSSD neprolomila tabu, pouze dávno souhlasí s pravicovými reformami
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Všichni politici jsou jako cvičené opičky. Vždy, když uvidí to červené světélko na televizních kamerách, tak se mění ve vykladače pohádek, zatímco ta uvnitř jejich duší se skryjí, aby ukázali světu své dokonalé lži. Kolik těch takzvaných vyznavačů oranžové růže ví co si myslí tato strana doopravdy?

Problémem sociálních demokratů je ta jejich umělost. Po revoluci si pár lidí řeklo, že obnoví jakousi obdobu sociáloních demokratů. To, co tady máme není pravá sociální demokracie. Je to politická strana, ve které neexistuje pevně všemi respektovaný politický ráz. Jednou přijde Zeman a stanoví jeden rys aby poté přišel Paroubek a nastavil ráz jiný. Nyní přišel Sobotka a kvůli tomu aby jeho spolek byl in, tak se vymyslí nový odklon od nejchudších. Podpora středních tříd a podnikatelů, to má být nový žánr oranžové růže.

Česká strana sociálně demokratická dokonce nemá ani pevně stanovené insignie. Původní barva rudě červená je nemoderní, a tak byla nahrazena podivnou orandžádou, aby následně pozvolna pronikala do rudé, i když dnes spíše promodralé podoby. Česká méda vidí v socanech jednou ochránce lidí, podruhé zase rebely stojící proti vládě. To, že je tohle všechno divadlo, to vidí opravdu málokdo. Za levičáka je tady pokládán jenom ten, kdo miluje socany a kdo se stává fanatikem oranžových propriet.

V české společnosti chybí ona jednoduchá zásada té sociálně demokratické povahy. Sociální demokracie je kvazistatkem podivných hodnot. Česká republika se nachází v systému podivného koloběhu modro oranžového cyklu. Jednou začne okrádat modrá skupinka, aby posléze přišla oranžová, před volbami začala vykládat sliby, aby nám později odkryla karty. Dnes tato partaj souhlasí s určitými druhy poplatků ve zdravotnictví. Opět jsem si vzpomněl na Rathova slova, kdy jako šéf doktorských uskupení prosazoval zdravotnické poplatky, aby později sám osobně stál proti těmto poplatkům.

Říkám to již delší dobu. Česká levice se ztratila v mixu politického překladu. Zdravotnické šedesátikorunové poplatky mají být kasírovány podle ČSSD jen po dobu 30 dnů. Tím máme být všichni tak nějak uchlácholeni. Všechny ostatní regulační poplatky budou údajně mazané. To, co je dnes napsané houbou na poskvrněné tabuli, bude nyní částečně smazané. Kdo nám to slibuje, ta partaj, která bez problému změní své směřování? Občané kdysi dostali slib, že veškeré poplatky budou socany zrušené, aby se nyní dozvěděli, že skutečně některé modré návrhy budou přijaté.

Kdyby občané věděli, že takových návrhů souhlasících s vládními škrty je mnoho. Například takový Sobotka se Škromachem si myslí, že zdravotně postižení kradou své příspěvky, a proto muí být vydávány ty nové sociální karty. V roce 2007 se v Poslanecké sněmovně hovořilo pod Škromachovým vedením o sociálních kartách a o nutnosti těchto prostředků. Proto se možná senátor Škromach postavil k Drábkovu kroku jako k něčemu, co ho vůbec nepřekvapilo. Když se dnes s některými skalními fandy sociálních demokratů pustíte do řeči, zjistíte, že i oni vědí o tom, že sociální karty jsou prioritou socanů. Tito fanatičtí vyznavači se ani nepozastavují nad tímto faktem.

Škromach s dalšími představiteli sociálních demokratů si dokonce myslí, že příspěvek na benzín vyplácený do konce roku 2011 zdravotně postiženým, je protiústavní. Tohle všechno je skryté před zraky většiny. Škromach si sedne na pár minut na vozík, aby všem ukázal, že on ten lidový politik naprosto souhlasí s těmi zdravotně postiženými. Jak nechutná praktika. Je možné ve věci zdravotních popatků a ČSSD hovořit o prolomení nějakého tabu? Toto je tabu možná pro většinu lidí nevšímajících si politiky. Ti ostatní, kteří sledují politiku důkladně, dobře vědí o tomto politickém směřování. ČSSD je zmítáno dvěma směry. První se snaží být více sociálně demokratický, zatímco ten druhý chce být tou tzv. modernizovanou obdobou modrého rázu politiky. Škromach je příznivec modrého tábora socanského světa.

Smutné je, že v mnoha ohledech si jsou blízcí jak modří tak oranžoví sociální demokraté. Takzvaná fetiš sociálního státu tady nemá najednou místo, protože je to nemoderní. Ani jeden tábor není schopný přiznat, že sociální stát není sociální zajištění těch nejpotřebnějších. Sociální stát je o něčem jiném. Sociální stát tady nikdy nebyl. Sobotka a další se přesto budou tvářit jako někdo, kdo kdysi zavedl sociální stát. Škromach bude jako podivný politik hlásat nesmysl o tom, že socani jsou duchovními otci sociálního státu.

Do 14 dnů má být to hlasování o nedůvěře. Žádná nedůvěra nebude vyslovena, to je jasné již nyní. Je to další divadelní předvolební trik, takový pokus odstraňující jakékoliv pochybnosti lidí od socanského odsouhlasení většiny z pravicových reformních kroků. Volby ve své podstatě jsou pouze o přemístňování moci od modrého k oranžovému bloku a naopak. Současná sociální demokracie není založena na páteřních, klíčových myšlenkách. Máme tady bezpáteřní  takzvaně sociálně demokratickou politiku stavěnou pouze podle počáteční chuti předsednictva strany a nikoli postavené na levicových hodnotách.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

13:57 Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

Na zemědělství se hodí stařičký vtip, že potíže růstu vystřídal růst potíží. Ty staré jsou stále nal…