Jiří Hrebenar: Demonstrace ve Varnsdorfu jsou jen o komediantech na place

10.01.2012 20:40

Vivat, Varnsdorf bude opět svědkem rasismu.

Jiří Hrebenar: Demonstrace ve Varnsdorfu jsou jen o komediantech na place
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod DSSS ve Varnsdorfu

Novoroční útok domnělé šestice Romů na trojici majoritních občanů města, to je přeci jasný důvod proč by měli ti správní Češi povstat a demonstrovat. Troška rasismu, troška šance na exhibicionismus Dělnické strany a možná jejich náckovských oddílů. To je docela slušný pokus na provokaci. Kamery nic nezachytily, přesto se před nimi měla odehrát rvačka. Schválně, kdo se této události chytne. Tanvald nevyšel, tam během pohřbu Roma bylo jen pár vyholenců a oděnců do náckovských kváder.

To možná tady dojde k něčemu mnohem většímu. Je přeci jedno, že před ubytovou Sport varnsdorfská policie umístnila před rokem kamery a ty nic nezaznamenaly. Média mají možnost zahájit další vlnu štvavých kampaní na minoritu. I když třeba soužití s některými členy z minority nemusí být zrovna růžové, není to hlavní důvod k tomu, aby se konaly demonstrace nebo aby snad celou věc zneužívali ultrapravičáci snažící se získat v regionu daleko větší podíl moci než jaký tady mají. Česká ultrapravice pláče, protože nemá tak velký vliv jaký mají podobné skupiny v sousedním Německu.

Mnoho občanů zcela bezpečně ví co jsou takové ultranacionalistické skupinky zač. Nechtějí mít s nimi nic společného, a tak jednou z možností je znásilňování napadení a selhání členů minority ke svému prospěchu. I když dojde k útoku minority na majoritu, je zde velmi často zapomínáno na právo spravedlivě potrestat viníky bez jakýchkoli rasových podtextů. Ostatně co bychom chtěli na stoupencích zvráceností. Podívejme se na některé zcela legální skupinky nacionalistů. Bez problémů veřejně hovoří o rasové profilaci a právu na diskriminaci. A to jsou ještě jenom beránčí skupinky nacionalistů. Co teprve ti veřejně netající se svou chutí k rasismu a nenávisti? Tam už předem jakýkoli podezřený z trestného činu je vinen jenom proto, že má jinou barvu pleti.

Za takové skupinky nacionalistů poté jdou demonstrovat nechápající občané severočeských měst. Místo, aby šli na radnice, místo aby požadovali na politickém zastoupení vyšší bezpečnostní zajištění, tak jdou občané podporovat nácky a nacionalisty. Jak je nádherné najednou převzít moc a šikovně si hrát na ty, kteří mají spravedlnost ve svých rukou. Raději se naplní náměstí měst s hesly "Právo a spravedlnst" , jo tato hesla jsou snadno zneužitelná, pokud jde o lákání lidí k větší účasti na nacionalismu.Mimochodem právě právo a spravedlnost, to jsou také hesla nacionalistů minulých i současných.

Pisálkové hájící rasismus opět mohou exhibovat nad úvahami jak napadení proběhlo a proč ředitel varnsdorfské policie nemluví pravdu, když lidem sděluje, že na záznamu nic neviděl. Jo, opět se naši nacionalisté chytnou spekulací nad tím coby kdyby. Hovoří se o Romech, tak se musí ihned vyvolávat vlna nesnášenlivosti. Je načase uvědomit si, že žijeme ve svobodné společnosti, ve které vinu za své činy nese jen a pouze jedinec, který za své jednání má být potrestán. Neexistuje kolektivní vina. Podobné nesmysly kolektivní viny jsou uplatňovány na Blízkém východě, ale tady jsme přeci jen demokratičtější společností, tedy alespoň v to doufám.

Co mají takové demonstrace po každém trestném činu někoho znamenat? Nic nevyřeší, jenom vyvolají pnutí, zhorší soužití mezi majoritou a minoritou, vytvoří půdu pro nacionaisty a populisty. Zcela jistě bude náměstí Edvarda Beneše ve Varnsdorfu svědkem znásilňováním celé situace ve městě. Zcela jistě na náměstí vystoupí skrytí stoupenci Dělnické strany a jejích bojůvek.

Organizátorům nedělní demonstrace vadí, že obané jsou o podobných útocích informováni velmi pozdě. Opt tady máme to jednoduché klišé. Prostě klasika tak jako v různých dalších nacionálních klšé. Bude se zde vyvolávat podpora napadené rodině. Někdo bude nazýván obětí někoho, aníž by se hledělo na utečnosti. Pokud došlo k napadení, proč na kamerách není žádný záznam? Proč najednou toto napadení je rasově zneužívané?

Organizátor demonstrace Petr Heinrich zcela jistě argumentuje tqak jako mnoho populistů. V Deníku ústecka uvádí: "Budeme žádat důsledné prověření celé věci. Chceme ale také vyjádřit nespokojenost nad zamlčováním dalších podobných případů kriminality ze strany nepřizpůsobivých". Toto je jasný populistický projev pana Heinricha.  Organizátoři demonstrace se zcela chytře distancují od podvodníka Kohouta. Tento člověk má špatnou pověst a z ideologického hlediska by mohl pokazit Heinrichův plán na mediální zacílení chystané nedělní demonstrace. Máme tady najednou další divadelní představení mezi Kohoutem a Heinrichem. Oba dva chtějí v ten samý den demonstrovat na stejném náměstí.

Je to pořádná komedie. Kohout chce překazit demonstraci Heinricha, a tak přes datovou schránku zažádal o povolení demonstrace Za krásné jarní počasí. Populista a odsouzený podvodník nechce aby někdo sbíral politické body na základě událostí ve Varnsdorfu. Přitom to byl sám Kohout, kdo tyto body sbíral velmi rád. Jo, megafon a procházka městem, možná se panu Kohoutovi po tomto zvyku zastesklo. Možná když poprosí své kolegy, tak ho přiberou do své party stejného ražení. Toto všechno jenom ukazuje jak moc šaškovský podtext má demonstrace.

Hlavním cílem demonstrace nejsou politici a jejich chybné kroky. Hlavním cílem jsou tady Romové, kteří budou organizátory dehonestíováni. Možná bude vyzýváno k násilí na Romech, možná se také demonstrace stane hybnou silou k náckovským pochodům k ubytovnám a dalším místům, ve kterých se vyskytují sociálně slabší spoluobčané. Naštěstí lidé mají svůj vlastní rozum a vědí, že násilím na Romech se nic nevyřeší.

Vyšlo na blogi iDnes. Publikováno se souhlasem autora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Zákon není právo

8:29 Vladimír Ustyanovič: Zákon není právo

V posledních dnech většině občanů pohnulo žlučí vyjádření starosty pražské části Řeporyje Pavla Novo…