Jiří Leschtina: Když v rajónu řádí Kalousek

05.11.2013 19:30

Loučí se rabín na smrtelném loži se svým synem a říká: Synu prozradím ti největší tajemství života – za vším je Kalousek. Tak nějak by mohla znít aktuální variace na prezidentův židovský vtip, jenž se stal výstřelem k útoku na Lidový dům.

Jiří Leschtina: Když v rajónu řádí Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Vždyť po krachu Zemanova plánu na nepřátelské převzetí sociální demokracie jsme se od pučistů dozvídali, že v tom má prsty Kalousek, který chce prostřednictvím Michala Haška zasáhnout prezidenta. Polepšený atentátník Chovanec nám zase vysvětlil, že podpora Rusnokovy vlády byla od sociálních demokratů chybou, způsobenou strachem z návratu Kalouska. Do toho Andrej Babiš zdůvodňuje nechuť jít do vlády tím, že Kalousek udělá všechno, aby jeho hnutí rozložil, jako rozložil Věci veřejné. A i někteří občanští demokraté vidí svého hrobaře v Kalouskovi, který prý řídil vládu, namísto premiéra Nečase. 

Na téhle démonizaci místopředsedy TOP 09, kterého v prezidentské kampani sliboval zastavit sám Zeman a po něm i jeho padlí apoštolové, je pozoruhodná jedna věc: Kritici nepřipomínají Kalouskovy skutečně vážné hříchy, jimiž přispěl k udržování politicko – ekonomických mafií, okrádajících stát o miliardy. Zřejmě proto, že mnozí z nich v tomhle jeli s ním. 

Tak například proč Zeman ani Sobotka nikdy nevytasili na Kalouska jeho odmítnutí připojit se ke švýcarskému stíhání odsouzených manažerů Mostecké uhelné, kvůli němuž nemáme nárok získat ztracené miliardy zpět? Nepochybně proto, že to byla Zemanova vláda, která schválila zločinnou privatizaci dolů. A Sobotka? Ten jako ministr financí doporučil prodej plzeňské Škodovky Koláčkově společnosti Appian navzdory upozorňování diplomatů a BIS, že jde o podvodnou mrtvou schránku. 

A proč se Andrej Babiš nikdy nezmínil o Kalouskově ochranné ruce nad přítelem Hávou, bývalým šéfem Omnipolu, který od státu inkasoval stamilióny za zprostředkování obchodů se zbraněmi? Možná proto, že sám Babiš považuje srůstání politiky a byznysu za něco velmi užitečného. Přinejmenším od doby, kdy díky kontaktům na Stanislava Grosse získal Unipetrol, ačkoliv za něj nabízel o tři miliardy méně než konkurenční britský uchazeč. 

Zkrátka i potenciální koaliční spojenci Sobotka s Babišem se nějaký čas brodili bahnem doby, z níž teď vyrůstá kalouskovský přízrak. Navzdory tomu, nevyzpytatelní voliči jim dali příležitost a dostatečnou sílu, aby společně s lidovci přispěli k rekonstrukci státu, k níž se písemně zavázali oni sami i velký počet jejich poslanců. Pokud dokáží rychle vytvořit vládu, která by přijala řadu antikorupčních zákonů a vykázala prezidenta do patřičných mezí, mohlo by to alespoň trochu proměnit ponurou atmosféru ve společnosti. 

A jestli Sobotkova koalice nevznikne a dál nám bude vládnout hradní nadělení? Však víte. Řádí nám v rajónu Kalousek. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla