Jiří Leschtina: Působí v Praze dál justiční mafie?

20.11.2014 12:37

Už samotné zadání poslanecké vyšetřovací komise, zřízené k případu Opencard, znělo zajímavě: Prověřit, proč nejsou za předraženou pražskou jízdenku stíháni její tvůrci z magistrátní rady, vedené Pavlem Bémem, ale jen úředníci a celá rada Bémova následovníka Bohuslava Svobody.

Jiří Leschtina: Působí v Praze dál justiční mafie?
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

A pokud je výsledkem končící práce komise podání trestních oznámení nejen na konkrétní policejní útvary, ale i na státní zástupkyni Dagmar Máchovou, pak to vypadá, že tentokrát se poslanecké vyšetřování vydalo správným směrem.

Jestli něco těžce nabouralo víru ve spravedlnost v našem státě, tak právě zločinné spolčení politiků, úředníků a byznysmenů, kdy kvůli předražené smlouvě s provozovatelem karty Opencard firmou Hagues město přišlo o jednu a čtvrt miliardy.

Svoboda a deset dalších radních byli obžalováni, že zoufale nevýhodný kontrakt prodloužili.

Jak je ale pak možné, že zatímco tady byla obviněna celá rada za souhlas s pouhým dodatkem, Bémova rada, která smlouvu vymyslela a odsouhlasila, zůstává mimo zájem vyšetřovatelů?

Někteří z předvolaných před parlamentní komisi, včetně bývalých policistů, vypověděli, že z počátku vyšetřování kauzy Opencard směřovalo až k politikům v radě města.

Zároveň nynější vyšetřovatelé nedokázali uspokojivě vysvětlit, proč po výměně detektiva, odpovědného za vyšetřování, bylo pátrání rozdrobeno na dílčí skutky, v němž se rozmělnila podstata kauzy.

Klíčový ale byl výslech státní žalobkyně Dagmar Máchové, která dohlížela na vyšetřování, jež nakonec vedlo k odsouzení pěti magistrátních úředníků.

Včetně Jiřího Chytila, jenž dostal podmínku navzdory tomu, že to byl on, kdo oslovil policii, navedl ji na hlavní stopy včetně toho, kde a co by měli na magistrátu zajistit.

Dagmar Máchová se ale před komisí nechala nachytat při lži. Pod přísahou připustila, že nejpozději v průběhu hlavního soudního líčení věděla, že Chytil s policií spolupracoval.

To je ovšem v rozporu s její závěrečnou řečí před soudem, kdy tvrdila, že pan Chytil po dobu trestního řízení policii nepomáhal. Z toho plyne, že Máchová zatajila před soudem polehčující okolnost. Takové uvedení soudu v omyl je v případě žalobce těžkým proviněním.

Doktorka Máchová není v zametání a zdržování kauz žádnou začátečnicí. Například odložila trestní oznámení na vedení nemocnice na Homolce, jejíž šéf byl teprve nedávno zatčen.

Inspiraci mohla čerpat i od své nadřízené městské státní zástupkyně Jany Hercegové, která přikázala protikorupční policii zastavit vyšetřování kauzy exministra Drobila a jeho poradce Knetiga.

Trestní oznámení sněmovní vyšetřovací komise tedy staví trestní orgány před úkol vyšetřit, zda část policie a státního zastupitelství dál nepracuje na objednávku politiků.

Jinými slovy, zda justiční mafie v Praze nepůsobí ještě po odchodu těch politiků a představitelů spravedlnosti, kteří ji stvořili. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.