Jiří Leschtina: Sobotkova koalice ukrývá Belzebuba

04.03.2015 21:00

Premiér Sobotka napsal v dopise ministerstvům a dalším centrálním úřadům: Zveřejňujte všechny smlouvy nad padesát tisíc korun.

Jiří Leschtina: Sobotkova koalice ukrývá Belzebuba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Zní to velkolepě a má to protikorupční odér. Ale jen do okamžiku, než si uvědomíme, že nejen Sobotka ale celá koalice už přes rok drží u ledu zákon o registru smluv.

Ten totiž měl zavázat všechny státní úřady, města a obce ke zveřejňování nejen veškerých smluv, ale i všech faktur a objednávek. S jednoduchou pojistkou: kontrakty nejsou platné, dokud se neobjeví v elektronickém registru.

Sobotkův licoměrný apel spíš působí jako snaha získat další čas na rituální tance nad zadržovaným zákonem, obsahujícím pouhých deset paragrafů. Aby mohl tvrdit: nečekali jsme na jeho přijetí a smlouvy zveřejňujeme bez donucení. Jenže kdo nám zaručí, že úřady zveřejňují skutečně všechny smlouvy?

Původní návrh normy o registru smluv je již řadu měsíců uklizen na ministerstvu vnitra a postupně pacifikován do méně účinné podoby. Podle poslední koaliční verze se už nebudou zveřejňovat faktury a objednávky a na internet poputují jen smlouvy, světe div se - nad padesát tisíc korun. 

Což uvítají zejména zastupitelé na radnicích. Svým známým a mecenášům budou moci přihrávat zakázky za pětačtyřicet tisíc korun nebo ty dražší rozepsat na několik podlimitních smluv. Politici se snaží uchránit od zveřejňování státní podniky, v jejichž dozorčích radách zasedali a dodnes zasedají štědře placení lidé, blízcí vládnoucím stranám. 

A to pod záminkou, že je třeba chránit obchodní tajemství státních firem. Podle poslance za ČSSD Jana Chvojky jde o to, aby společnosti s účastí státu nebo města nemusely odkrývat své obchodní partnery. Prý by je to znevýhodnilo oproti konkurenci. 

Jenže v takové logice mohou státní podniky zahalit tajemstvím smlouvu s každým partnerem, byť by to byl sám Belzebub.To je zvlášť neobhajitelné za situace, kdy ministr Babiš hlava nehlava žene do cíle zákon o registračních pokladnách. Berní úředníci budou doslova v přímém přenosu sledovat tržby každé hospody, každou fakturu kadeřnice, instalatéra a dalších živnostníků.

Čtěte také: Vládní strategie pro boj s korupcí? Jenom kompromisy, které vyhoví hlavně politikům, říká Transparency International

Jak ale mohou politici chtít kontrolovat každou korunu, vydělanou soukromníkem a zároveň hledat cesty, jak se vyhnout zveřejňování stamilionových kontraktů státních a městských firem? Chystat si takový dvojí metr, jeden na úřady a druhý na občany, to už předpokládá notné pohrdání veřejností.

Od představitelů Rekonstrukce státu slyšíme, že je lepší přijmout minimalistickou variantu zákona o registru smluv, než do nekonečna čekat, až se politici shodnou na variantě ideální. To je možné. 

Neměli bychom ale zapomenout na zpupnost, s níž koalice vyřadila z dosahu zákona státní podniky. Právě z nich mohou vytahovat veřejné peníze neprůhledné zájmové skupiny, které nám zůstanou utajeny i nadále. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…