Jiří Matzner: Není sporu o tom, kdo může danou licenci udělit a komu se má platit

26.03.2019 7:33

Komentář JUDr. Jiří Matznera, obhájce paní Fišerové ke kauze KRTEK - dnešnímu rozhodnutí, které pravomocně řeší spory vyplývající z existence paralelních vztahů, na jedné straně smluv se samotným autorem (správkyní dědictví po Zdeňku Milerovi), na druhé straně se společnostmi sl. Karolíny Milerové.

Jiří Matzner: Není sporu o tom, kdo může danou licenci udělit a komu se má platit
Foto: archiv JM
Popisek: JUDr. Jiří Matzner

Spor se týkal správkyně dědictví po panu Milerovi proti vnučce Karolíně Milerové, předmětem sporu byla právní otázka, zda vnučka získala či nezískala licenční oprávnění k dílu Krtek a jeho přátelé, dle smlouvy, kterou uzavřela v září na celé dílo. V tomto sporu bylo již 2x rozhodnuto Městským soudem v Praze, jednou byla žaloba správkyně zamítnuta, toto rozhodnutí následně Vrchní soud zrušil, následně rozhodl Městský soud znovu (podzim 2017), kde žalobě vyhověl, tedy určil, že smlouva je neplatná. 

Dnes k odvolání Karolíny Milerové bylo jednáno u Vrchního soudu v Praze o tom, zda má či nemá licenci na užití díla Krtek a jeho přátelé. Jedná se o rozhodnutí, které pravomocně řeší spory vyplývající z existence paralelních vztahů, na jedné straně smluv se samotným autorem (správkyní), na druhé straně se společnostmi sl. Karolíny Milerové.

Nyní je jediným oprávněným k udílení licencí správkyně autorských práv paní Fišerová, a to až do ukončení dědického řízení.

Pro licenční partnery, stejně jako pro dědice je to dobrá zpráva, protože do budoucna není sporu o tom, kdo může danou licenci udělit a komu se má platit.

V této chvíli tedy máme pravomocně skončený spor, který byl rozhodující pro další řízení, jako je dodatečná odměna, oprávnění jiných smluvních partnerů k nakládání s Krtkem.

Po doručení rozsudku dojde k výzvě k dobrovolnému splnění povinností, které plynou z daného rozhodnutí, pouze pokud by k takovému dobrovolnému splnění nedošlo, lze uvažovat o dalších právních krocích, které by vynucovali plnění rozsudku.

Z pohledu možné dohody dědiců se na věci nic nemění a dědicům nic nebrání, aby došlo k dohodě, ale takovou věc soud v tomto sporu vůbec neřešil“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…