Jiří Paroubek: 30 milionů dávek Sputnik V do Německa

24.04.2021 17:58 | Komentář

Včera ráno se na německých serverech objevily informace, pocházející od saského premiéra Michaela Kretschmera, že Německo chce koupit 30 milionů dávek ruské vakcíny Sputnik V.

Jiří Paroubek: 30 milionů dávek Sputnik V do Německa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

A to tak, aby vždy deset milionů dávek bylo Německu dodáno v červnu, červenci a srpnu. Kretschmer, který je od středy na několikadenní návštěvě v Moskvě také sdělil, že podmínkou koupě vakcín, je schválení evropskou lékovou agenturou EMA.

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí

Zájem o ruský Sputnik V projevilo už dříve několik německých spolkových zemí. Na počátku dubna bavorský premiér Markus Söder oznámil, že se Bavorsko předběžně dohodlo s Ruskou federací na výrobě těchto vakcín. Poté německý (spolkový) ministr zdravotnictví Spahn sdělil, že Německo bude s Ruskem jednat o nákupu vakcín.

V současné době v Německu, v zemi s cca 83 miliony obyvatel, dostal první dávku proticovidové vakcíny každý pátý občan. Do konce dubna by to měl být již každý čtvrtý a v květnu každý pátý. Od června Německo hodlá nabídnout očkování proti nemoci covid-19 každému zájemci, který se přihlásí, bez upřednostňování. Samozřejmě, že masivní nákup ruských vakcín by mohl pomoci k realizaci tohoto cíle a k ukončení vakcinace německého obyvatelstva (tedy těch, kdo si to přejí) do konce srpna.

Zajímavé bylo Kretschmerovo sdělení, učiněné v Moskvě, že pokud jde o použití ruské očkovací látky v Sasku, pak existuje velký souhlas (große Zustimmung) obyvatel této spolkové země s jejím použitím. V období červen až srpen počítá Sasko s použitím 500 tisíc ruských vakcín. Stejný pozitivní postoj k ruské vakcíně neexistuje podle Kretschmera jen v Sasku, ale také v jiných nových spolkových zemích.

V každém případě návštěva předsedy vlády spolkové země Sasko v Moskvě, a jeho vyjádření ohledně nákupu ruských vakcín Německem, je velice zajímavá. Odehrává se v situaci, kdy nám významná část českých sdělovacích prostředků tvrdí, jak je Rusko v současné době izolované a téměř v bezvýchodné mezinárodní situaci.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …