Jiří Paroubek: Blíží se konec staroslavných Lidových novin?

05.12.2018 18:12

Lidové noviny, založené v roce 1893, měly zejména za první Československé republiky ve své redakci vynikající novinářská esa. Byly známy svou objektivitou a svou blízkostí k Hradu, jmenovitě k prezidentům Masarykovi a Benešovi a jejich politice.

Jiří Paroubek: Blíží se konec staroslavných Lidových novin?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Médii proběhla v těchto dnech, doufejme, snad jen spekulativní informace, že se Lidové noviny mají stát součástí mediálního impéria konferenciéra Jaromíra Soukupa. Musím říci, že Lidové noviny i přes naprosto převažující pravicovou orientaci jejich novinářů, považuji za slušné noviny s velmi informativními články a solidními analýzami ve všech oblastech života společnosti. To, že s významnou částí v nich zveřejněných textů nesouhlasím, nesnižuje dobrý pocit, který z LN v této době mám. V těchto novinách se neobjevují (až na známou rusožroutku P.Procházkovou, jež z LN nedávno sama odešla) excesy, ani nepřiměřené velebení velkého vůdce hnutí ANO, ba ani sprosté útoky na politické oponenty, kterými vynikaly LN do podzimu roku 2013. Musím konstatovat, alespoň ze svého pohledu, že zglajchšaltování LN, které se očekávalo po jejich převzetí A. Babišem, neproběhlo. To, že na A. Babiše LN neúnavně každodenně neútočí (LN neútočí v přehnaném rozsahu ani na jiné politiky), neznamená, že je to Babišův věstník. Když vidím například Seznam a jeho zprávy či jeho televizi, myslím, že je ovlivňován některými zájmovými skupinami mnohem více nežli Lidové noviny A. Babišem anebo jeho marketingovými odborníky. Prostě ,zdá se, že vše je v LN míře, která je ještě přijatelná.

Co si však vůbec neumím představit, to by bylo převzetí LN J. Soukupem, který je v současné době nejen šéfem TV Barrandov, ale také hlavním konferenciérem, analytikem a mluvčím této televize. Můj názor je, že dostal tuto televizi do pozice jakéhosi opovrženíhodného ultrabulváru, který se vůbec nezabývá fakty a vytváří záměrně deformovaný obraz o celé řadě lidí. To, že se přívětivě chová k prezidentu Zemanovi, mu dává jedinou přidanou hodnotu, která má ještě jistý smysl. Prostě vyvažuje útoky na prezidenta, které jinak přicházejí prakticky ze všech stran.

Můžeme říci, že v TV Barrandov vytvořil Soukup ve většině svých pořadů jakýsi neurvalý ultrabulvár proti němuž je psaní tradičního českého bulváru podobno vyučování v nedělní škole.

Tak uvidíme, do jaké míry má známý skandalista Jaroslav Kmenta, od kterého informace o změně majitele LN přichází, v tomto případě pravdu. Přejme si, v rámci vlastní duševní hygieny, aby tomu tak nebylo. Považoval bych to za konec skvělého a tradičního novinářského titulu. Byť umírání by ještě nějakou chvíli trvalo.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …