Jiří Paroubek: Existuje ještě sociální demokracie?

04.02.2022 11:10 | Komentář

Tragický pád sociální demokracie v posledních deseti letech a osud této strany mi pochopitelně nejsou lhostejné.

Jiří Paroubek: Existuje ještě sociální demokracie?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Tu a tam se s někým z bývalých či současných členů a funkcionářů této strany sejdu a oni vzpomínají. Musím říci, že častěji nežli si vzpomínám na události z minulosti já sám. Jeden z těchto lidí mi připomněl veliké slavnostní zasedání strany na Žofíně k 130. výročí jejího vzniku. Vzpomínal na krásný kulturní pořad i skvělé projevy, které měli bývalý spolkový kancléř Schröder, Róbert Fico a prý i já.

Ano, byla to úžasná akce, a pokud si vzpomínám, byla přenášena ČT24, takže musela zapůsobit i na televizní diváky výtečným dojmem. Lidé vzpomínají také na skvělé volební výsledky v době, kdy jsem byl předsedou strany. A kdy se strana postupně stala nejsilnější politickou formací v zemi. "To všechno odnes čas…', jak to bylo v jedné z písní mého dětství.

První větší vystoupení nového předsedy soc.dem. strany Šmardy v Moravcově diskusi v ČT bylo tak špatné, že už ani známá klika mediálních helfířů kolem Pokorného a bisonů nemá odvahu ho někam do televizních diskusí prosazovat. Je to prostě jejich mrtvý úd.

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí

A tak vysílají do diskusí o mezinárodní politice v pořadech ČT a CNN Prima News Petříčka, který ovšem má de facto identické názory jako pravičáci (Rusko je podle něj agresor a Čína je despocie). Žádný pokus, alespoň malinký, o jiný pohled na tyto země z jeho strany není. Čína je vzdálená a bohužel je vzdálená i českým voličům. Zahraničně politické otázky nejsou ty, které u nás vyhrávají volby. Ale to, že levicoví voliči, kteří dříve volili ČSSD, jsou rusofilští anebo jim Rusko nevadí, je fakt mimo jakoukoliv pochybnost. Snění Petříčka a Pocheho o levicové pražské kavárně je blouznéním. Pražská kavárna prostě nikdy nebude volit sociální demokracii. Je potřeba se odlišit od české pravice ve vztahu k východním mocnostem. Alespoň tak, jak to dělají Němci. Tedy především německá sociální demokracie. Je potřeba se učit spíše od Němců nežli od Američanů, pokud jde o přístup k mezinárodním vztahům.

ČSSD nebyla schopna se vymezit vůči vládě ani v okamžiku, kdy se schvalovalo vládní prohlášení a tedy vláda získávala důvěru v Poslanecké sněmovně. Vedení ČSSD vypracovalo pro Facebook a více méně pro potřeby esoterické, vnitrostranické diskuse své výhrady k vládnímu prohlášení. Ale na veřejnost, což je vždy to nejdůležitější, se nedostalo nic. Slovy nic. Tato politická němota je děsivá. A pokud bude pokračovat, dorazí to stranu v podzimních komunálních volbách.

Základem úspěchu v politice je kontraverze a schopnost získat strategickou iniciativu. Neparlamentní strana to má v tomto směru pochopitelně těžké. Je to sice obtížné, ale ne nemožné.

Blíží se podzimní volby a ve větších a velkých českých a moravských městech bude výsledek voleb kandidátů sociální demokracie závislý do značné míry na kvalitě centrální politiky ČSSD. A pokud bude vedení neviditelné a neslyšitelné, nemůže volební výsledek být v komunálních a senátních volbách dobrý.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…