Jiří Paroubek: Jak se vede českým bankám?

06.01.2021 13:15

Prakticky všechny státy světa – s výjimkou Číny a některých dalších asijských států – zaznamenaly v minulém roce v důsledku koronavirové pandemie velké propady HDP.

Jiří Paroubek: Jak se vede českým bankám?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

HDP je pochopitelně agregátním ukazatelem stavu celé ekonomiky a vypovídá jen málo o tom, jak jsou na tom jednotlivé firmy, obory či odvětví příslušného národního hospodářství. V důsledku poklesu příjmů firem, v některých odvětvích velmi dramatickému, dochází k nepříznivým dopadům také do sektoru bankovního.

Český bankovní sektor byl na počátku koronavirového roku 2020 v bezvadném stavu. Podíl nesplácených úvěrů na konci června minulého roku dosáhl v Česku pouhých 1,2% z celkových aktiv. Mimochodem, úspěšnější v Evropské unii, pokud jde o tento ukazatel, je z pochopitelných důvodů jen Lucembursko s 1,1% toxických úvěrů z celkových aktiv a Švédsko s nepatrnými 0,5%. Sousední Německo má podíl nesplácených úvěrů bank z jejich celkových aktiv na úrovni 1,3%. Česko je tedy v tomto směru ve výtečné společnosti.

Nemá za sebou zátěž minulých desetiletí, jako např. Řecko, Kypr či Itálie.  A velké české banky, po jejich očištění zhruba před dvaceti lety, které předcházelo prodeji největších českých bank zahraničním investorům (Komerční banka, Česká spořitelna a ČSOB), prováděly velmi opatrnou, konzervativní obchodní politiku,  pokud jde o poskytování nových úvěrů. Zatěžovaly však své klienty neúměrnými poplatky a vydělávaly tak ohromné peníze. Pro zahraniční investory, mateřské banky v zahraničí jsou největší české banky slepičkami se zlatými vejci. České banky bez velkých problémů zvládly také recesi v roce 2009.

Při příchodu koronavirové krize a při prvním lockdownu na jaře vláda dohodla s bankami moratorium na splácení úvěrů těch subjektů (firem i jednotlivců), které se dostaly do hospodářských problémů. Tuto ochrannou ruku z podnikatelského sektoru však vláda na podzim, prakticky před druhou vlnou pandemie, z pro mě nepochopitelných důvodů, sejmula.

V českých mediích se objevují hojné informace o tom, jak si tisíce, ba desetitisíce lidí v minulém roce pořizovaly  hypotéky na nákup nových bytů a obytných domů. Sluší se vedle toho ovšem poznamenat, že významná část prodejů bytových jednotek v minulém roce se uskutečnila nikoliv z úvěrů, ale za hotové. Investoři z nejbohatší části české společnosti ukládají  do bytového fondu v krizové situaci své peníze. V českých podmínkách nedůvěřují investoři většinou ani zlatu. Jen velmi malá část z nich chce ukládat peníze do nákupů cenných papírů.

Kromě investic do bytů, které jsou z významné části financovány bankovním sektorem, budeme ovšem při bilancování minulého roku nahlédnutím do výročních zpráv velkých českých bank, vědět, v jakém objemu byly poskytnuty firemnímu sektoru nové úvěry.

Ti, kteří ještě nedávno hovořili o tom, že trh všechno srovná, rádi hovoří na téma nedostatečné podpory firem a živnostníků ze strany státu. Stát by měl všechno zainvestovat. Měl by pokrýt ztráty firem, mzdy zaměstnanců z firem, které nemohou vyvíjet činnost a konečně, měl by rozvinout rozsáhlé investiční programy k oživení ekonomiky. K tomu nepochybně dojde, protože z Evropské unie budeme moci vyčerpat na obnovu a rozvoj české ekonomiky po pandémii více než půl bilionu korun v řádu několika málo let a ještě k tomu peníze v rámci nové evropské finanční perspektivy počínaje rokem 2022.

Banky se tváří, jako by se jich situace v české ekonomice netýkala. Když hovořím s řadou podnikatelů, vesměs si stěžují na nevstřícnost českých bank. Tedy nevstřícnost při půjčování peněz na různé investiční záměry. Do ekonomiky ale nemohou pumpovat peníze jen vláda a další veřejné korporace (kraje a obce), ale musí to být také banky. A pokud se ty největší české banky spokojí převážně jen se zisky plynoucími z poskytovaných bankovních služeb (poplatky) anebo výnosy ze státních cenných papírů, je to špatně.

Velmi pravděpodobně v příštím roce, jakmile budeme mít informace o výsledovkách a bilancích velkých českých bank, budeme moci říci více.

V každém případě by vláda měla začít vést dialog s bankovním sektorem tak, aby se cítil součástí úsilí o obnovu dynamiky české ekonomiky. Vláda nemůže všechno zachránit sama a nemůže suplovat úlohu bank. Firmy musí mít přístup k úvěrování tak, aby se dále rozvíjely.

Pokud se chceme dostat z recese, ve které teď česká ekonomika je, musí  banky půjčovat  peníze. Pokud nebude v ekonomice dost hotovosti, její chod se prostě zastaví...

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …