Jiří Paroubek: Landovského vyjádření snad nikdo z voličů ČSSD nevnímá…

30.08.2021 20:37 | Komentář

…alespoň doufám. Je to opravdu zvláštní, že český velvyslanec při NATO, Jakub Landovský, který vyšel z útrob strany socialistického typu, kterou nepochybně je sociální demokracie, projevuje militaristickě sklony.

Jiří Paroubek: Landovského vyjádření snad nikdo z voličů ČSSD nevnímá…
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Podle Landovského, který na podzim 2018 spolu s partou Pocheho a spol. zatáhl pražskou ČSSD v komunálních volbách do nejpotupnější porážky jejich dějin, bychom měli vyhazovat peníze z okna, tedy na zbrojení ještě více nežli nyní.

Nevím, jestli to Landovský chápe, ale voliči levice neradi vidí vyhazování peněz zejména v oblasti zbrojení. Prý si „nedovede představit, že by vojáci, kteří pomáhali při pandemii i v Afghánistánu, nedostali novou výzbroj a museli nadále jezdit ve starých vozidlech". No, to jsou argumenty poněkud nedůstojné a zcela povrchní. V Afghánistánu jsme vyhazovali peníze do luftu naprosto zbytečně a nejpozději před deseti lety, tedy po likvidaci bin Ládina, jsme měli toto neperspektivní bojiště opustit. Pokud jde o pandemii, je dobře, že Armáda ČR odvedla v tomto směru výbornou práci. Ale udělat z toho logickou přesmyčku, že by za to měla být "odměněna" desítkami miliard na nové zbraně je docela nechutné.

Chápu, že má Landovský svůj džob. Vlastně dobře placený džob. Ale chci pro lepší představu převést jeho požadavky na rychlé navýšení vojenských výdajů z 1,4% HDP na 2% HDP do konkrétnějších čísel. Takhle totiž vypadá celý problém velmi subtilně, rozdíl je přece jen 0,6 %...

Anketa

Důvěřujete Aleně Schillerové?

69%
28%
hlasovalo: 6211 lidí

Ještě před čtyřmi lety jsme měli výdaje státního rozpočtu v kapitole ministerstva obrany (MO) cca do 50 mld. Kč. V příštím roce to bude už 92 mld. Kč. A pokud by to mělo být numero pohybující se kolem 2% HDP, znamenalo by to mít ve státním rozpočtu nějakých 120 až 130 mld. Kč. Tedy o zhruba 30-40 mld. korun více nežli kolik je tam nyní. A pokud kapitola MO bude suverénně nejrychleji rostoucí výdajovou položkou ve státním rozpočtu, nebude tolik peněz na navýšení mezd učitelů, zdravotníků, kteří nedávno zvládli pandemii. Ani na navyšování investičních výdajů obecně či na navyšování důchodů, ale třeba také mezd hasičů či policistů. Nemluvě ani o snižování schodku státního rozpočtu.

Landovský se solidarizuje s poněkud přežilou strukturou a obstarožními představami NATO. Tedy organizace, kterou je potřeba nezbytně restrukturalizovat a zlevnit. Zdá se, že i vyzbrojování masivními zbrojními systémy a mohutnými zbraněmi jaksi automaticky nezajistí zemím NATO, např. vítězství ve válce proti terorismu. A terorismus, ať chceme nebo nechceme, po pádu Afghánistánu dostal nový impuls. Bohužel, teroristé se dříve nebo později vrátí také do ulic evropských měst.

Doporučil bych proto Landovskému, alespoň v tuhle chvíli, aby straně, jež mu umožnila skvělou kariéru a která teď prožívá nelehké období, neztěžoval situaci. Doporučoval bych mu, aby své rozhazovačné úvahy, pokud jde o navyšování vojenských výdajů, rozvíjel až po 9. říjnu, tedy po termínu voleb do sněmovny.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla