Jiří Paroubek: Odvaha, ale ne velká

25.07.2019 19:09

Myslím, že je velká politická chyba Senátu, pokud projednávání ústavní žaloby na prezidenta zvolil jako neveřejné a ještě ke všemu o ní neveřejně také hlasoval. Na rozdíl od pana prezidenta a jeho mluvčího nevidím celou záležitost jenom jako politický pšouk.

Jiří Paroubek: Odvaha, ale ne velká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Senátoři přece musí vědět, že jejich návrh na ústavní žalobu by musel projít poslaneckou sněmovnou a získat, stejně tak jako v Senátu, tří pětinovou většinu. To se ale nejspíš (vlastně určitě) nestane a země se tedy neponoří, tak jak by si to možná část senátorů přála, do ústavní krize. Chci se zabývat jiným aspektem činu čtyřiceti osmi senátorů, kteří žalobu podpořili. To je malá odvaha věci projednávat veřejně, před tváří voličů. Řada z těchto senátorů, například z Ostravska, z Jižní Moravy atd. si totiž uvědomuje, že mezi jejich voliči je žaloba na prezidenta velmi nepopulární už jen proto, že ve venkovských regionech má M. Zeman mimořádně vysokou politickou podporu.

Senátoři, až na drobné výjimky, jsou naopak voleni ve svých jednomandátových volebních obvodech, většinou několikatisícovou skupinou voličů bez zájmu čtyř pětin voličů o volby do Senátu. Tedy mandát prezidenta z přímé volby je někde úplně jinde nežli chabý politický mandát senátorů. Nechci věci nijak dramatizovat a přehánět, ale při podobných impeachmentech (tady se jedná o impeachment ve stádiu pokusu) bylo vždy známo, kdo ze zákonodárců jak hlasuje. Dodnes je například známo, kdo z amerických senátorů před více než sto padesáti lety zachránil, při samozřejmě veřejném hlasování Senátu Spojených států, prezidenta Andrewa Johnsona před sesazením z úřadu prezidenta. Dodnes je známo, kdo hlasoval pro a kdo proti a také jaké pro to měl důvody.

U nás se chlapci a děvčata senátoři lekli své vlastní odvahy z důvodů naprosto oportunních. Mohlo by je to poškodit při příští senátní volbě, která u třetiny senátorů proběhne již za rok a čtvrt. To, že pro prezidenta, který je vnímán levicovou částí veřejnosti jako současný nejvýznamnější představitel levice, nejsou senátoři z pravicových klubů, dovedu pochopit. Ale že si s ním vyřizují osobní účty i někteří senátoři sociální demokracie, to vidím jako nízkou hru těchto lidí. Nechci nikomu ublížit, ale pokud byli přítomni senátoři za ČSSD Dienstbier a Štěch, myslím si, že celá věc byla jasná. Nenávist u těchto lidí ve vztahu k Zemanovi jde až za hrob. V každém případě to je smutné představení, které skončí poměrně rychle - v odpadkovém koši Poslanecké sněmovny.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…