Jiří Paroubek: Petře Fialo, je to na ručník!

10.10.2023 15:57 | Komentář

Společnost Morning Consult vypracovala průzkum veřejného mínění, který srovnává popularitu vybraných lídrů celé řady zemí.

Jiří Paroubek: Petře Fialo, je to na ručník!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Je to zajímavý, i když ne úplně reprezentativní přehled. Určitě by bylo dobré znát, jakou popularitu má ve své zemi např. Vladimir Putin, či jeho běloruský prezidentský kolega Alexandr Lukašenko.

Špičku přehledu, pokud jde o popularitu lídrů, ovládli, s výjimkou, švýcarského prezidenta, lídři zemí třetího světa. Nejvyšší popularitu v celém průzkumu má indický prezident Narendra Modi (78 %). Vynikající popularitu má na druhém místě také mexický levicový prezident Andrés Manuel López Obrador (67 %).

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36091 lidí

Na třetím místě je ne zase tak úplně překvapivě švýcarský prezident Alain Berset (54 %). Zde se sluší připomenout, že Švýcarsko je zemí, kde mají ústavně zakotvený de facto rotující mandát prezidenta Švýcarské konfederace. V nominálně nejvyšší ústavní funkci, která není opatřena žádnými exekutivními pravomocemi, se ve Švýcarsku střídají po roce členové švýcarské vlády.

Na čtvrtém místě žebříčku, což stojí rovněž za zaznamenání, je jeden z nejvýznamnějších lídrů rozvojového světa, po jisté časové přestávce znovuzvolený, brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva (52 %).

Na konci celého žebříčku - jak ostudné - „trůní“ s 18 % popularity český premiér Petr Fiala. Za zmínku stojí ještě připomenout, že Petra Fialu v jeho funkci odmítá 78 % potenciálních voličů v ČR. Není to určitě dobré vysvědčení pro Fialu a pro současnou vládní koalici.

Pravicová vládní koalice by si neměla nic nalhávat, a buďto změnit vládní výkon a vládní postup, anebo hodit ručník do ringu. Bohužel, zřejmě neudělá ani jedno ani druhé. Tedy alespoň ne v dohledné době. A důsledky pro ni budou podobné jako pro pravici na Slovensku.

tabulka

Vyšlo na Vasevec.info. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…