Jiří Paroubek: Politické zemětřesení v komunálních volbách v Británii

12.05.2022 21:33 | Komentář

V britských komunálních volbách utrpěli vládnoucí konzervativci očekávaný výprask. V Anglii, ve Skotsku a Walesu ztratili oproti předchozím volbám v roce 2018 téměř 400 mandátů v obecních radách a jsou tedy hlavním poraženým voleb.

Jiří Paroubek: Politické zemětřesení v komunálních volbách v Británii
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Naopak Labouristická strana (LP) získala 252 mandátů a je tedy vítězem voleb. Liberální demokraté získali oproti předchozímu klání v roce 2018 o 189 mandátů více a je možné je považovat za druhého vítěze voleb. Skotská národní strana (SNP) získala navíc 62 mandátů. Také Zelení získali o 81 mandátů více. Naopak ostatní kandidáti v obecních radách ztratili 232 mandátů.

Nejzajímavějšími zisky Labouristů jsou volební zisky např. v městě Londýně, kde zvítězili v několika volebních obvodech, v nichž dlouhá léta dominovali konzervativci.

Především to bylo v samotném centru Londýna, ve čtvrti Westminster, dále pak ve čtvrti Wandsworths, kde konzervativci vládli nepřetržitě po 40 let a dnes je tam v obecní řadě labouristická většina.

Zajímavý je pro Labouristy v Londýně také zisk čtvrti Barnet, v níž dosud vládli konzervativci. V této čtvrti je soustředěna významná část židovské menšiny, která zřejmě už hodila za hlavu nedávný údajný antisemitismus LP za vedení J. Corbyna. K.Starmer, nynější vůdce LP, prostě dělá jinou politiku, je vnímán jako politik středu a nikoliv levice jako Corbyn.

Labouristické straně se podařilo získat zpět velkou část volebních municipalit v tzv. rudé zdi na severu Anglie, kde byl v parlamentních volbách v roce 2018 mimořádně úspěšný Boris Johnson, který se tradičním labouristickým voličům zdál silnějším lídrem nežli tehdejší vůdce LP Jeremy Corbyn. Nyní se voliči Labour Party vracejí zpět.

A jak se nově zformovala kontrola obecních zastupitelstev po volbách v Anglii, Walesu a Skotsku?

Celkově Labouristé kontrolují 74 obecních rad, což znamená oproti předchozím volbám zisk 8 rad.

Naopak toryové nyní kontrolují 35 obecních rad, ztratili tak 12 rad.

Liberální demokraté mají nyní kontrolu nad 16 obecními radami, což je o 5 více nežli v roce 2018.

Waleská strana Plaid Cymru disponuje kontrolou nad 4 obecními radami (přírůstek + 3).

Skotská národní strana získala nově kontrolu nad jednou obecní radou.

Zelení nezískali kontrolu nad žádnou obecní radou.

Ostatní – nezávislí kontrolují celkem 65 obecních rad, což je o 5 méně nežli po předchozích volbách.

Je zajímavé, že téměř polovina „nezávislých“ obecních rad (30) je z celkového počtu 65 ve Skotsku.

Labouristická strana dosáhla ve volbách velkého vítězství, ale podle modelu BBC by to nestačilo na vítězství ve volbách parlamentních s absolutní většinou mandátů v Dolní sněmovně.

Podle projekce BBC by Labouristé v Dolní sněmovně mohli podle výsledku komunálních voleb z minulého týdne získat 291 křesel, Konzervativci 253 mandátů, LibDem 31 a ostatní strany 75 mandátů. Ale protože většina z těch ostatních je levicová SNP (Skotská národní strana), která má blízko k LP, by nejspíše mohla tolerovat menšinovou vládu LP. Za to by ovšem SNP nejspíše získala příslib uspořádání nového referenda o skotské nezávislosti.

A co Severní Irsko?

Nejsilnější pozici ve volbách do severoirského parlamentu – Stormontu získala nacionalistická strana Sinn Féin s 29% prvních preferenčních hlasů. Až na druhém místě s 21,3% prvních preferenčních hlasů skončila tradičně nejsilnější strana protestantské většiny severoirského obyvatelstva, Demokratická unionistická strana (DUP). Unionisté tak zažili dramatický pád volební podpory oproti minulosti.

První ministryní Severního Irska se tak stane zástupkyně vůdce Sinn Féin, Michele O´Neill (mimochodem velmi pohledná dáma). Bude to poprvé ve stoletých dějinách Severního Irska, kdy se premiérem této země stane nacionalistický politik, otevřený spojení Severního Irska s Irskou republikou.

Na 3. místě ve volbách s 13,5% skončila centristická Aliance.

V devadesátičlenném Stormontu bude mít Sinn Féin 27 mandátů. A zdá se, že se ve Stormontu vytvoří koalice vedená Sinn Féin za účasti Aliance, umírněné nacionalistické Sociálně-demokratické a labouristické strany a strany Zelených.

Je zřejmé, že Severní Irsko, většinově nespokojené s výsledkem brexitu má jednou nohou nakročeno k vystoupení z Velké Británie a ke spojení s Irskem. Výsledek hlasování občanů v Ulsteru může mít tedy perspektivně závažné geopolitické důsledky: rozpad Velké Británie.

Boris Johnson, řekněme to krátce, je velkým hlavním poraženým voleb, které se ve Velké Británii konaly minulý týden.

Má – li mít jeho Konzervativní strana jakous takous šanci být úspěšná v příštích parlamentních volbách (uskuteční se nejpozději v roce 2024), musí Borise Johnsona ještě do konce tohoto roku vyměnit za nového lídra. Tak, aby se nový lídr stačil ještě dostatečně politický vyprofilovat.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.