Jiří Paroubek: Srpnová inflace dosáhla na 17,2 procenta

14.09.2022 7:34 | Komentář

Většina mainstreamových médií a také provládních publicistů jásá, že se inflace konečně snížila. Řekněme si ale otevřeně, že je to oproti ještě vyšší červencové inflaci (17,5 %) pokles o miniaturní 0,3 %.

Jiří Paroubek: Srpnová inflace dosáhla na 17,2 procenta
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jiří Paroubek

Není důvod k jásotu Tak, jak už jsem před měsícem napsal, představuje propočet indexu spotřebitelských cen, jak jej provádí Český statistický úřad (ČSÚ) přesný propočet z poněkud zavádějících čísel. Těch položek ve spotřebním koši, ze kterých se propočet provádí, jsou desítky. Ale jen nějakých 30 až 40 položek má smysl, aby bylo ostře sledováno, s ohledem na to, že jsou pro občany skutečně zbožím základní potřeby.

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

Ať se jedná o potraviny, počínaje chlebem, pečivem, masem, těstovinami, vejci a také máslem, kde došlo k meziročním nárůstům podstatně vyšším, nežli oněch 17,2 %. Vysoké jsou meziroční nárůsty energií (cena elektrické energie vzrostla meziročně o cca 40 %, plynu o 61 %, pohonných hmot nejméně o 40 %, tuhých paliv o 45,8 %, nájemného atd. Pokud bychom sledovali jen ty nejdůležitější položky meziročního vývoje cen zboží opravdu velmi nezbytného pro spotřebu, dostali bychom se k meziročnímu nárůstu cen mezi 20 – 25 %.

V loňském srpnu rostly ceny meziročně o pouhých 4,1 %. Pokud budeme posuzovat meziroční nárůst inflace loni v říjnu, kdy ceny meziročně vzrostly o 5,8 %, můžeme pravděpodobně zajásat nad velmi pravděpodobným dalším „poklesem“ inflace, možná k 15 %. Ale ve skutečnosti jde jen o to, že se zvýšila základna k meziročnímu propočtu indexu spotřebitelských cen.

Je to smutné představení a podstata všeho spočívá především ve válce na Ukrajině. Mnohokrát jsem již napsal, že je potřeba tento zbytečný konflikt ukončit. Umírají v něm lidé na obou stranách. Jsou ničeny nezměrné hodnoty a v neposlední řadě sankce, uplatněné proti Rusku, si vybírají svou daň i v klesající životní úrovni našich občanů. Česká vláda, jako vláda předsednické země EU, by měla hledat mírové řešení. Ostatně většina českých občanů se podle průzkumu veřejného mínění agentury Kantar CZ domnívá, že by o cenách energetických surovin měla vláda přímo jednat s Ruskem. Jít tedy „maďarskou“ cestou.

Vláda naopak děla vše pro to, aby vytlačila perspektivně levný ruský plyn a nahradila jej drahým zkapalněným plynem z USA, Austrálie, Kataru či Alžírska. V tom případě by se ovšem ceny plynu ani ceny pohonných hmot a do značné míry ani ceny elektrické energie po ukončení válečného konfliktu na Ukrajině neposunuly směrem dolů. Na bedrech českého obyvatelstva by tak zůstaly vysoké ceny energií, pohonných hmot i potravin.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…