Jiří Paroubek: Václav Klaus společně s antirouškaři

11.01.2021 19:20

Včera se na pražském Staroměstském náměstí uskutečnila demonstrace antirouškařů. Zúčastnily se jí tři tisíce lidí a bývalý prezident V. Klaus. Antirouškaři chtěli sdělit národu, že nesouhlasí s protiepidemiologickými opatřeními vlády, neboť tato opatření jsou prý k ničemu.

Jiří Paroubek: Václav Klaus společně s antirouškaři
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Toto tvrzení je ve zjevném rozporu se skutečností. Vždy, po uplatnění velmi tvrdých opatření, která omezují kontakty lidí ve společnosti, se podařilo v Česku razantně snížit čísla nakažených. A naopak, pokud došlo k rozvolnění těchto opatření, počty nakažených šly silně nahoru.

V tomto týdnu by nejspíše mělo dojít k maximům druhé vlny pandemie, což vyplývá z živých osobních kontaktů občanů mezi Vánocemi a začátkem nového roku. Ale ještě pár týdnů bude trvat, než vláda sebere odvahu k opětovnému rozvolnění alespoň na té úrovni, jako tomu bylo počátkem prosince.

Bývalý prezident Klaus se domnívá, že očkování je k ničemu a vládní opatření jsou chaotická (s tím druuhým by se dalo do určité míry souhlasit) a k ničemu nevedou (s tím už bych ovšem nesouhlasil). A hlavně nikdo z účastníků včerejší protivládní demonstrace, nesdělil žádnou rozumnou alternativu vládního postupu. Chápu hospodské, sdružené v iniciativě Chcípl pes. Chtějí prostě otevřít hospody, které jsou pro ně centrem všeho dění a jejich světa a vcelku je jim jedno, jaké to bude mít následky u jejich bližní.

Včera se sešly zhruba tři tisíce účastníků, byť na demonstraci může být v době nouzového stavu pouze dva tisíce účastníků. Nikoho z pražského magistrátu to ovšem nebolelo. Už to, že po nedávných zkušenostech s virválem po demonstraci na Staroměstském náměstí pomohl magistrát, s benevolencí sobě vlastní, tuto demonstraci svědčí o jediném. Magistrát, tedy Hřib a spol., mají zjevnou radost z případných nepříjemností způsobených vládě. Považuji za relativně velký úspěch, že tentokrát, kromě jedné rvačky mezi účastníky demonstrace, k žádným větším násilnostem nedošlo.

Jak jsem viděl snímky ve zpravodajství ČT, naprostá většina účastníků demonstrace neměla přes ústa a nos roušky. Prostě tito lidé kašlou nejen na vládní nařízení, ale jsou bezohlední sami k sobě a v nastalé situaci především ke svým bližním. Tedy k lidem, kteří v demonstraci byli namačkáni poměrně těsně vedle sebe. Ale nepřímo vůči lidem, kteří tam nebyli.

Jiří Paroubek

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…