Jiří Paroubek: Velké demonstrace na Slovensku...

07.02.2022 20:44 | Komentář

… a v ČT a obecně v českých mainstreamových médiích kde nic tu nic.

Jiří Paroubek: Velké demonstrace na Slovensku...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Tato média, která se jinak věnují každému detailu, kterým je možné prokázat údajné lotrovství čínských pořadatelů ZOH, tedy mlčí o masových demonstracích na Slovensku. Vlastně mlčí naprosto zarytě. Možná proto, že odvaha je nakažlivé i pro české publikum. 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí

Na 26. ledna svolala strana Smer - sociálna demokracia  na bratislavské Primaciální náměstí (tedy před prezidentský palác) demonstraci proti  slovensko-americké  smlouvě o spolupráci (Dohoda o obranné spolupráci Slovenska a USA), proti drahote a za svolání předčasných parlamentních voleb.

Na pravděpodobně největším z bratislavských náměstí se tak sešli, alespoň soudě podle videa na sociálních sítích, desítky tisíc lidí.

Tato demonstrace se nesla v duchu silné kritiky  smlouvy o vojenské spolupráci s USA, kterou podepsal ve Washingtonu spolu s představiteli americké vlády ministr zahraničí Slovenska, Korčok. Představitelé Smeru ostře kritizovali jak tuto smlouvu, tak politiku prezidentky Čaputové a také pravicové slovenské vlády. Smlouva umožňuje vojenským silám Spojených států využívat některá slovenská letiště. A jak jsem pochopil,  významná část slovenské veřejnosti se obavá, že je to první krok k trvalé přítomnosti amerických vojáků na slovenském území. Dále panuje u slovenské veřejnosti obava, že následně může dojít k účasti slovenské armády v možném vojenském konfliktu na Ukrajině. A tedy k nasazení slovenských vojáků proti ruským vojskům.

Soudě podle vystoupení představitelů Smeru, včetně jeho předsedy a bývalého trojnásobného slovenského premiéra Fica, chce strana Smer těmto eskapádám slovenské pravice zabránit. Tou nejsnazší cestou, aby tomu tak bylo, je vypsání mimořádných parlamentních voleb do Národní rady Slovenska v prvním pololetí tohoto roku. K tomuto účelu Směr působí na občany, aby podepisovali petiční archy, neboť po získání 350 tisíc podpisů na petici za svolání mimořádných parlamentních voleb by bylo možné přimět prezidentku Čaputovou k vypsání těchto voleb.

Na shromáždění 26. ledna byla prezidentka Čaputová  ve vystoupeních všech čtyř řečníků - představitelů Smeru, kteří hovořili, otevřeně označována za americkou agentku. Prezidentka Čaputová ovšem v tu chvíli nebyla v prezidentském paláci, ze kterého by měla shromáždění jako na dlani, přítomná. Byla v té době na světové výstavě v Dubaji.

Zdá se, že slovenská opozice udělá vše pro vypsání parlamentních voleb a to  v co nejkratším termínu.  Zdá se také, že v řadách opozice, alespoň podle průzkumů veřejného mínění,  získává poprvé největší podporu mezi občany Ficova strana Směr, která v průzkumech již dostihla Pellegriniho formaci HLAS.

Slovenská vláda je tedy momentálně v silné defenzivě. Ficův Smer si bude dál udržovat strategickou iniciativu, jednak pořádáním veřejných protestních shromáždění a také sběrem podpisů pod petiční archy. Pokud se podaří získat 350 tisíc podpisů, bude to nejspíše znamenat konec pravicové slovenské vlády. 

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.