Jiří Paroubek: Vládou zpolitizovaný návrh státního rozpočtu na rok 2024

25.06.2023 13:57 | Komentář

Návrh jde na drakonické snižování výdajů prakticky ve všech kapitolách. Nárůst je pochopitelně v kapitole ministerstva práce, a pak už jen v jediné kapitole státního rozpočtu. A tou je kapitola ministerstva obrany, v níž je rozpočet o 48 miliad korun oproti předchozímu roku vyšší. Takže rozpočet ministerstva obrany, který ještě před pěti či šesti lety nepřesahoval 50 miliard korun v běžném roce, je nyní na více než trojnásobku.

Jiří Paroubek: Vládou zpolitizovaný návrh státního rozpočtu na rok 2024
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Především američtí zbrojaři (nákup stíhaček F-35 si vyžádá částku vysoce převyšující 100 miliard korun) by měli poděkovat ruskému prezidentovi za vojenskou operaci na Ukrajině, která zbavila zábran všechny přátele zbrojařů v politických elitách evropských zemí, členských státech NATO včetně České republiky. Je to v zásadě neslýchaná drzost vlády, pokud přichází s návrhem rozpočtu, který je postaven zatím na jejich záměrech, jež nejsou podloženy příslušnou legislativní úpravou jednotlivých výdajů i příjmů státního rozpočtu, která by prošla Parlamentem formou nového zákona či změn stávajících zákonů.

Vláda naštěstí upustila od snižování mezd veřejných zaměstnanců, což bylo opatření, které vzbudilo široký odpor a možná, že tak to bylo i zamýšleno. Předhodit veřejnosti, zaměstnancům ve veřejné správě a odborům kost, do které se s chutí zakousnou, a pak prosadit desítky dalších opatření, které budou mít drakonický dopad na život a životní úroveň českých lidí.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí

Rozpočet je absurdní v mnoha směrech. V letošním roce vláda počítá se schodkem 295 miliard korun. Realita schodku se může pohybovat mezi 350 až 400 miliardami. Vláda nejprve řešila tzv. konsolidační balíček. A až nyní se dostává k řešení hrozícího vysokého překročení plánovaného schodku státního rozpočtu na letošní rok. Pro příští rok chce vláda mít rozpočtový schodek mezi 235 a maximálně 271 miliard korun. Počítá s tím, že příjmy ze státního rozpočtu budou v příštím roce nižší o 29 miliard korun a v absolutním vyjádření budou příjmy státního rozpočtu 1,9 bilionu Kč.

Tzv. vládní balíček se má promítnout meziročním poklesem výdajů rozpočtu o 89 miliard. Tedy všude, kde to půjde, vláda bude škrtat a škrtat, a to vlastně s jedinou výjimkou, a to jsou vojenské výdaje. Tam se bude přidávat a přidávat, jak to představitelé české exekutivy říkají. Oni totiž považují dvě procenta z HDP na obranu za minimální výši. Prostě na důchodcích se bude šetřit, na státních zaměstnancích rovněž (těm se nebudou valorizovat platy, a budou tedy dále klesat reálné mzdy). Budou se krátit sociální výdaje pro zdravotně postižené atd.

A v tomto chimérickém a asociálním duchu chce vláda rozvíjet rozpočtovou politiku ještě v letech 2025 a 2026. V roce 2026 by podle propočtů Ministerstva financí už se měl schodek státního rozpočtu dostat na 175 miliard korun. To už by znamenalo, že stát plní jedno z rozpočtových kritérií, tedy nepřekročí výší rozpočtového schodku tři procenta HDP. Už z této představy poznáváme, že je to další chiméra. Česko i sousední Německo jsou navíc postiženy stagnací ekonomiky. A té se hned tak, pokud bude pokračovat válka na Ukrajině, nezbaví.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…