Jiří Paroubek: Zastavíme někdy pandemii? Česko se řítí do katastrofy

19.02.2021 14:37

Podstata úspěchu sousedního Německa při řešení pandemie spočívá v tom, že vláda v čele s kancléřkou Merkelovou, vycházela při usměrňování společenského života v zemi vždy z tvrdých statistických údajů, z vědeckých poznatků, z vědeckých expertíz a z vědci připravených anticipací budoucího vývoje počtu nemocných.

Jiří Paroubek: Zastavíme někdy pandemii? Česko se řítí do katastrofy
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Ne tak v Česku. A. Babiš, když měl počátkem září zasáhnout velmi tvrdě proti nebezpečí, ztrácel drahocenný čas s vidinou voleb, které se uskutečnily začátkem října. A aby vláda udělala radost občanům a zejména obchodníkům, povolila otěže lockdownu těsně před Vánocemi.

Opozice se ovšem chovala ještě nezodpovědněji nežli A. Babiš. Mám v dobré paměti, jak počátkem července prostřený stůl, táhnoucí se přes celý Karlův most, u něhož debužírovali popletení Pražané a s nimi i některé smutné postavy české pravice (Němcová) pod heslem: „V Praze je blaze“. Tento stůl měl být vyjádřením definitivního vítězství boje nad zákeřným koronavirem.

Ještě v minulém týdnu pravice ve sněmovně bojovala proti nouzovému stavu. Přitom i jejich odborníci, pokud vůbec nějaké má (mohla by si je půjčit od Merkelové), ji museli upozorňovat na zrychlení průběhu pandemie v důsledku britské mutace, kterou se lidé snadněji a rychleji nakazí.

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí

V tomto týdnu část pravice vedená potroublým předsedou Senátu, M. Vystrčilem, vyhrožovala, že podá ústavní stížnost Ústavnímu soudu proti prodloužení nouzového stavu vládou. Mrtvol nám sice přibývá každým dnem tolik, že už krematoria ani nestačí oběti koronaviru spalovat, ale stále se ještě najde řada „odborníků“ mezi politiky, kteří by rádi - v zájmu svého politického zájmu a profilu- rozvolňovali. Bohužel, pravdu mají epidemiologové, kteří před tím varují. A kteří upozorňují, že pokud se otevřou obchody, služby, školy, vlastně se tedy škrtne celý lockdown, povede to ke katastrofě. Ale my už na samém prahu katastrofy jsme. V některých krajích jsou lůžka na odděleních JIP a ARO obsazená natolik, že již zítra budou nemocnice muset nebohé pacienty s Covidem-19 štosovat po chodbách.

Je dobře, že se za této situace nalezlo v táboře pravice alespoň několik čelných činitelů, kteří jsou ochotni konstruktivně jednat s vládou. Obě dvě strany jednají v národním zájmu, v celé země.

Je dobré ještě upozornit v souvislostí s řešením současné situace na několik dalších věcí:

  1. Vláda by měla okamžitě zajistit chybějící vakcíny. Dovézt je z Číny, z Ruska anebo z Marsu. A současně řešit problém s vakcínou AstraZeneca, jejíž druhé dávce se celá řada lidí vyhýbá z obavy před silnými vedlejšími účinky.
  2. Soustředit se na skupinu zahraničních pracovníků, kteří k nám údajně bez větších problémů pronikají za prací, zj. z Ukrajiny přes Polsko, ale, bohužel, také bez testů a často tedy jako potenciální nosiči nákazy.
  3. Okamžitě zahájit testování ve firmách větších zaměstnavatelů, např. od pěti pracovníků výše. Opět vlastně dennodenně. Jde o to, ty lidi, kteří budou mít pozitivní testy, ponechat v nezbytné karanténě doma, ale zajistit jim také rozumnou finanční kompenzaci. A podobný přístup uplatnit i vůči žákům a studentům škol.

Pokud vláda neudělá důrazné kroky a nebude podpořena alespoň konstruktivní částí opozice, dojdeme během deseti až čtrnácti dní k naprosté katastrofě. Počet nakažených se denně bude pohybovat nejméně mezi 15 – 20 tisíci a lůžka v nemocnicích určená pro covid pacienty nebudou stačit. A zejména nebude stačit kapacita dýchacích přístrojů a kyslíku pro pacienty s těžkým průběhem nemoci.

Žádná politická reprezentace v moderních českých dějinách od roku 1945 nebyla postavena před tak obtížný úkol.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…