Jiří Pehe: Chybí už jen Klausův tajemník proti EU

06.09.2011 13:59

Premiér Petr Nečas nedávno využil nepřítomnosti ministrů za TOP 09 na zasedání vlády kvůli kauze Bátora k vytvoření pozice státního tajemníka pro Evropskou unii, který bude pracovat přímo v premiérově úřadu.

Jiří Pehe: Chybí už jen Klausův tajemník proti EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který si myslí, že EU je především v gesci jeho úřadu, reagoval vytvořením pozice státního tajemníka pro EU na svém ministerstvu.

Leckomu to může připadat jako příběh z nějaké banánové republiky, v níž si nejvyšší představitelé státu dělají směšné naschvály. Bohužel situace je dokonce ještě horší, protože vytvoření dvou pozic státních tajemníků pro EU není jen výsledkem kompetenčního sporu mezi dvěma koaličními stranami, ale také programového sporu o EU.

Ve světle proevpropských postojů TOP 09 na jedné straně a euroskpetických (oficiálně „eurorealistických") postojů ODS na straně druhé má totiž Česko nyní de facto jednoho státního tajemníka pro Evropskou unii a jednoho, s trochou nadsázky, proti Evropské unii.

Zatímco Schwarzenbergův tajemník v bude k EU nepochybně převážně pragmaticky vstřícný, druhý bude v souladu se skepsí ODS ke všemu evropskému především „pragmaticky nevstřícný".

Že to není jen fikce, potvrzuje i nedávný spor o koncepci zahraniční politiky z dílny ministerstva zahraničí, která se zdála představitelům ODS ve vládě příliš proevpropská. Podobný postoj k ní zaujal i prezident Václav Klaus.

Jelikož se ale dokonce i „eurorealistická" ODS jeví eurofóbnímu Hradu jako příliš proevpropská, nabízí se otázka, zda by jednoho státního tajemníka pro EU neměl jmenovat také Klaus. Pokud to zákon nedovoluje, jistě by se to dalo v naší banánové demokracii obejít vytvořením virtuálního postu „vicekancléře", tak jak to učinil dle prezidenta nejlepší polistopadový ministr školství, když se rozhodl zbavit Ladislava Bátory jeho povýšením. Možná by Bátora mohl vzít obě funkce.

Ale vážně. Je tristní, že vládní koalice, jež nesestává z koaličních partnerů, ale evidentně, jak řekl kdysi Radek John, z programově a osobnostně rozhádaných „koaličních soupeřů", přijímá reformy, které ovlivní občany této země na desetiletí dopředu.

Jestliže se koaliční strany nedokáží dohodnout rozumně ani na Bátorovi nebo státním tajemníkovi pro EU, proč by měl kdokoliv věřit, že vědí co dělají v oblasti důchodů, zdravotnictvím, daní nebo čehokoliv jiného?

Psáno pro deník Právo, 6.9.2011. Vyšlo na blogu aktualne.centrum.cz. Publikováno se souhlasem autora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Pehe

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…