Jiří Pehe: Ne zcela optimistická zpráva o ANO

29.10.2016 10:17

Hnutí ANO je vítězem krajských voleb a nejvíce jeho kandidátů také postoupilo do druhého kola voleb do jedné třetiny Senátu. Česká média se sice téměř jednomyslně shodují, že jde o velké vítězství, ale možná je na místě trocha opatrnosti.

Jiří Pehe: Ne zcela optimistická zpráva o ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Tak především ANO získalo celostátně jen 21 procent hlasů, což je jen o necelá tři procenta více než ve volbách do PS v roce 2013. To nesvědčí o nějakém velkém růstu síly hnutí, a už vůbec ne o tom, že by se stávalo dominantní politickou silou.

Když vyhrála krajské volby v roce 2004 ziskem všech krajů ODS, získala 35 procent voličských hlasů. Vítězná ČSSD v roce 2008 též vyhrála ve všech krajích, s celostátním voličským ziskem 35 procent. V roce 2012 pak dokázala obhájit vítězství v deseti krajích, s celkovým ziskem 23 procent hlasů.

Hnutí ANO tedy není žádným rekordmanem – ani v počtu krajů, kde zvítězilo (těch je devět), ani v celkové voličské podpoře. Přitom k uskutečnění svého plánu – sestavení příští vlády – potřebuje Babiš mnohem silnější voličskou podporu, než je ta stávající. Má totiž velmi nízký koaliční potenciál.

O tom koneckonců svědčí i vyjednávání o krajských vládách po právě skončených krajských volbách. Ostatní strany se snaží v hned několika krajích ANO obejít i za cenu formování pestrobarevných širokých koalic. A mají pro to docela pádné důvody.

Za prvé je těžké spoluvládnout s politickým subjektem, jehož lídr opakuje, že tradičními stranami i politikou pohrdá. O tom se koneckonců přesvědčují dnes a denně ČSSD a lidovci coby vládní partneři ANO.

Závažným problémem je i skutečnost, že když ANO vyhrálo v minulých komunálních volbách ve většině velkých měst, ukázalo se záhy, že je velmi nestabilní. V jeho organizacích mezi sebou bojují různé frakce a mocenské skupiny. Čím dál od centra moci, které v ANO představuje samotný Babiš, tím méně ANO takříkajíc drží pohromadě.

Testem toho, jak voliči jiných stran vnímají ANO, bude i druhé kolo senátních voleb. Kandidáti ANO se probojovali do druhého kola ve 14 obvodech, ale už teď lze předpovědět, že senátních křesel, která ANO získá, bude o poznání méně. Jeho postavení připomíná ODS z dob, kdy se proti jejím kandidátům spojovali voliči ostatních stran.

Pro ANO je přitom špatnou zprávou, že volební zisky jeho úspěšných kandidátů v prvním kole se až na dvě výjimky zhruba rovnají volebnímu zisku ANO v krajských volbách anebo jsou nižší. To naznačuje, že je podpořili bez ohledu na to, kdo jsou, právě jen voliči ANO. K vítězství v druhém kole budou ale potřebovat i podporu voličů jiných stran.

Hnutí ANO prostě není žádný oslnivý politický úkaz. Jeho vítězství je spíše důsledkem momentální slabší formy ostatních stran. Navíc je otázkou, zda si Babiš další rok vystačí s oněmi několika frázemi o zkorumpovanosti tradiční politiky a řízení státu i krajů jako firem.

Jiří Pehe

Zdroj: Soukromnici.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…