Jiří Řezník: Lánský puč jako hazard s 1,5 milióny hlasů pro levici

29.10.2013 11:15

Každá politická strana a všichni její členové po volbách mají za povinnost přemýšlet a jednat tak, aby byly maximalizovány pro jejich voliče zisky z voleb. Získané volební hlasy jsou pokladem, který by neměl být promarněn ve vnitrostranických soubojích. Jeden milión voličů dalo ČSSD svůj hlas s tím, že existuje šance, že Sobotka se stane předsedou vlády. To byla otevřená deklarace. A příslib.

Jiří Řezník: Lánský puč jako hazard s 1,5 milióny hlasů pro levici
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Michal Hašek s Bohuslavem Sobotkou

Pokud nyní pánové Zeman, Hašek a ostatní své jednání obhajují tím, že sociální demokracie nezískala tolik hlasů, kolik si naplánovala, tak je nutné uvést, že volby jsou vždy sázkou do loterie. Během volební kampaně Sobotka žádnou výraznou chybu neudělal. To už spíše oslabily ČSSD staré kauzy, jako Mostecká uhelná atd. To snad není pravda udělat takovou chybu a hlasovat bezprostředně po volbách pro návrh na  odstoupení předsedy strany. Před zahájením vyjednávání o vládě. Ti pučisté dělají pouze vše pro to, aby prošustrovali ty hlasů, která dostala ČSSD v mimořádných volbách

Rozhodující chybou pučistů byla předběžná domluva s nyní neobyčejně neoblíbeným prezidentem Zemanem. A právě díky faktu konání této schůzky lze hovořit o Lánském puči, nikoliv o výsledku demokratického hlasování předsednictva ČSSD. Jakmile se však členové předsednictva dozvěděli, že Hašek a další jednali se Zemanem, tak měli okamžitě podat návrh na jejich vyloučení. Stranické záležitosti se neprojednávají předem u prezidenta, ani v televizi u Moravce. A navrhnout hlasování o všech třech záležitostech (vyloučení Haška a spol. ze strany, složení vyjednávacího týmu, odstoupení Sobotky z funkce předsedy strany) v jednom balíku. Je však zajímavé, že fakt konání té schůzky byl prozrazen.

Skutečný postoj Zemana k podobným akcím ukazuje fakt, že podpořil Václava Klause v době sarajevského atentátu. Také předsedové jiných politických stran musí tak alespoň trochu solidarizovat se Sobotkou, protože vždy musí kalkulovat s tím, že se něco podobného mohlo přihodit právě jim. A co když Zeman jedná se Sobotkou ve vzájemné shodě, ani ne tak dohodnuté, jako faktické a pouze toho Haška vyprovokoval záměrně k akci?  Oba dva se potřebují zbavit dosavadních spojenců.

Fakt je ten, že Zeman dal Sobotkovi ochutnat  polévku, kterou sám uvařil spolu se Špidlou při příležitosti té jeho první prezidentské kandidatury. A vzhledem k tomu, že loajalita v politice je vůbec jejím prvním předpokladem úspěšného konání politiků , tak je běsnění a sloní paměť Zemana z tohoto pohledu v pořádku.

Co se Sobotky týče, tak ještě neprošel žádnou vážnou krizí, abychom věděli, že je schopen úspěšně vykonávat funkci premiéra. Teď si zkrátka šáhne na dno, buď on, nebo Hašek, co tě nezabije, to tě posílí. Sobotka spolu se svými stoupenci začal dobře, ta demonstrace v podhradí ukázala, že má podporu zezdola. Současně je zajímavé chování Zemana, který zkrátka udělal vše pro to, aby se stal dočasně hodně neoblíbeným prezidentem. Takže přirozeně všichni ti, kdož chtějí oslabit pozici Zemana, respektive pouze ho nemají rádi, tak automaticky musí začít fandit Sobotkovi.  

Dalším zajímavým momentem ve vývoji lánského puče bylo, že v Otázkách Václava Moravce vypadal Zeman, jako by byl u konce s dechem.  Ale po první prezidentské volbě také všichni Zemana odepsali, a kde je ten zeman dnes? Následující hodiny ukázaly, jak to ve skutečnosti s tím výpraskem je. Politikové musí být především dobrými herci, zvláště v Česku.

Snad tedy pan Sobotka nedopadne jako předseda Strany důchodců za životní jistoty, který musel po prohraných volbách sníst chrousta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…