Jiří Selucký: Děkujeme a stále odcházíme

21.01.2012 18:36

Před rokem byla akce DO v plném proudu.

Jiří Selucký: Děkujeme a stále odcházíme
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Před rokem touto dobou ještě stát plánoval manévry hodné Suvorovova, jak zachovat léčebnou péči bez lékařů. Celá válka dopadla zdánlivou výhrou lékařů, jistě se s mnohým pohnulo. Mezi zdravotníky ale sílí pocit, že se nadějné výsledky mohou v čase, v běhu reforem a ekonomických změn za laskavého dohledu státu úplně rozmělnit. Názor lidí mimo zdravotnictví zůstává stejný. Jasně, doktoři se mají výborně, jsou zmlsaní, je to bílá mafie, v práci nic nedělají, co by ještě chtěli.

To byl názor lidu, a jak se říká, hlas lidu, hlas boží. Situace se uklidnila, zdánlivě se nic neděje, doktoři sice nějak drobně protestují, co zase chtějí, vždyť pojišťovny slíbily, že jim nasypou, co pořád mají.

To je obecné zdání. Opakovaně se mnoho lékařů a jejich organizací snažilo vysvětlit, o co všechno jde a co je ve hře, míjelo se to a míjí účinkem. Jde jim jenom o prachy, je to jasný.

Zveřejňované zásadní problémy se vzděláváním a dalšími otázkami se dají ještě dnes dohledat, ale před rokem prošly bez povšimnutí. Stejně tak  stále více se prohlubující  problémy s financování zdravotnických zařízení a jejich reorganizacemi.

Dnes se mi dostal do rukou veřejný dokument VZP (příloha zdravotnických novin), ze kterého kopíruji dva grafy. Grafy jsou z dílny VZP, jistě nemají potřebu fixlovat a v podstatě postihují realitu, kterou známe.

První se týká věkové struktury lékařů. I laikovi, který někdy viděl přirozený "strom" demografie populace s výkyvy danými populačními explozemi je značně nápadný.

Přirozená by byla širší základna kolem 25-30 let s postupným ubýváním podle nárustu věku. Přitom v těchto grafech je   maximum lékařů (jejich úvazků)  ve věku mezi 55 a 65 lety. Pak se počet úvazků prudce zmenšuje k padesátníkům, lehce nabobtná u čtyřicátníků a pak stagnuje nebo se menší, u mužů výrazně. Ještě výrazněji vypovídá druhý demografický graf, rozdělený podle pohlaví a typu úvazků. Mladých je podstatně méně, než by mělo být.

Co to prakticky znamená? Proč v této souvislosti uvádím akci DO? Pro lidi pracující ve zdravotnictví je to léta zřetelné. Většina odborné práce  leží na lékařích mezi  padesáti a pětašedesáti lety. V nižších kategoriích nám lékaři poněkud mizí, zvláště muži.

Praktický dopad je jasný. Výchova lékaře k samostatné činnosti s dostatečnou odborností trvá asi 10 let po absolvování medicíny, v užších specializacích i déle. Tak jak budou lékaři odcházet do důchodu, tak budou stále více chybět, bude jich v populaci menší procento. Přitom rozvoj medicíny vede spíš k mj. k nárůstu počtu potřebných lékařů. Stejně tak změny v zákonodárství. Naprosto tragická situace je u lékařů mužů, to povede také k situaci, že "přirozeně mužské" medicínské obory typu ortopedie, traumatologie, chirurgie atp. budou zacházet na úbytě. Za pár let budete hledat slušného lékaře s lucernou, v chirurgických oborech je to tak na vyhlášení celostátního pátrání.

Skutečnost posledních let s odrazem v přiložených grafech v plné nahotě ukazuje, že o medicínu je stále menší zájem, zvláště mezi muži.

Porovnání počtu absolventů a lékařů v praxi dokazuje, že pokračuje exodus lékařů z republiky nebo mimo obor. Jasné počty ukazují, že akce DO nejen že byla oprávněná, ale asi měla proběhnout už před lety a každoročně se opakovat.

Ne že by někdo stál o ty mediální radovánky, ale proto, aby se našim politikům všech stran v hlavě rozžehlo  a něco podnikli. Protože oni mají tyto údaje léta, mají je podstatně podrobnější a mají k tomu celé prognostické skupiny, které jsou jim schopné říct, co se dá čekat za 10 a 20 let v tomto oboru.

Protože až začne někdo něco dělat, potrvá asi 20 let intenzivní práce (6 let škola a 10 let praxe se vzděláváním), než se díry zacelí. Když se tak dívám na ty grafy, včera bylo pozdě. Přitom se neděje nic, naopak, trendy se katastroficky horší. Možná je to proto, že si každá politická reprezentace posledních deseti let říká, že to mají na pár let a že to ještě pár let vydrží. Ano, to je asi pravda.

Z hlediska občana, který zde žije a pracuje,  chce žít a zestárnout je ten pohled samozřejmě diametrálně jiný. Nic na tom nezmění mediální veletoče a denunciační kampaně proti lékařům. Jenom situaci dále zhoršují. Je  také zajímavé, jak velký dopad mají mediální kampaně a jak minimální dopad na obecný názor ve společnosti mají jasná, suchá a holá fakta. Možná by je mohli používat alespoň novináři ke své činnosti……

Zajímaly by mne podobné grafy třeba právníků, zřejmě vypadají jinak. Doktor práv vás ale nevyléčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…