Jiří Vyvadil: A je vymalováno…

29.06.2013 14:01 | Zprávy

Ještě včera to vypadalo, že nás čeká několik měsíců jalových řečí, které stav nemění : Němcová a Kalousek budou jako mantru opakovat cosi o puči a o povinnosti Zemana tuto odborností nepolíbenou ženu jmenovat předsedkyní vlády, ČSSD bude opakovat, že chce rozpustit Poslaneckou sněmovnu, aniž by tento akt mohla reálně jakkoliv vynutit a všichni budou komentovat kladně či záporně sestavování Ruskovy vlády, o které se ovšem předem ví, že podporu nezíská. Vše se rázem vyjasnilo oznámením Bohuslava Sobotky, že hodlá projevit zájem o sestavení menšinové vlády na 2. prezidentský pokus, pokud se toto nepodaří (a to je jisté) Jiřímu Rusnokovi.

Jiří Vyvadil: A je vymalováno…
Foto: Archiv JV
Popisek: Advokát Jiří Vyvadil

To co bylo zahaleno v mátožné nejistotě, je náhlé zalité jasným světlem.

Především je téměř jisté, že Zeman Němcovou ani na 2. pokus nejmenuje. Už skutečnost, že ona sama by sebe navrhovala jako předsedkyně sněmovny ve 3. Kole, je natolik  pikantní, že si tuto radost asi nikdo nemůže nechat vzít a už bych se těšil na jeho bonmoty, při jejím jmenování.

Je velmi nepravděpodobné, že by Zeman riskoval nejmenovat Sobotku ve 2. Kole.  Svou voličskou legitimitu, čerpá v největší míře v absolutním vyjádření o voliče ČSSD (na 2. místě pak KSČM). Pravicový elektorát, tak jako pravicová média  jej vždy budou nenávidět a budou proti němu zuřivě bojovat. A mohl by se stavět na hlavu. Soudím, že by mu voliči i straníci ČSSD, včetně těch, kteří jej razantně podporují, neodpustili kdyby ignoroval legitimní požadavek ČSSD jako vítěze voleb a strany, která sama o sobě by dnes dala dohromady více mandátů, než všechny strany stávající koalice.

Jestli by se ČSSD rozlobila, byla by zlá. Pak by si mohl být téměř jist, že jeho ústavní pravomoce budou následně ořezány až na kmen. A mimochodem, stačilo by se to ještě v tomto volebním období.

Za této situace se otázka předčasných voleb zdá konečně přece jenom reálnější.

Jakmile ODS,TOP 09…a ten třetí přívažek zjistí, že mohou křičet, mohou mít na své straně veškerý čtený tisk, ale že to nemá žádný reálný význam, jejich delirium se posílí. Nebudou mít ministerská křesla, sem tam patrně bude ještě někdo stíhaný…Takový Kalousek si o to koleduje roky…

A když jako opravdoví žháři nechají zbortit státní rozpočet, jinak připravený péčí Kalouskových úředníků, jsou v očích země už definitivně desperáty.

Ano, jde to dobře.

Cesta dopředu je opět přehledná.          

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Vyvadil

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Kauza Čapí hnízdo po volbách

12:17 Zdeněk Jemelík: Kauza Čapí hnízdo po volbách

Výsledek voleb do Evropského parlamentu je dalším dokladem, že selhalo trestní stíhání jako prostřed…