Jiří Vyvadil: Británie šílí? Bude mnohem hůř...

09.09.2014 18:27

O víkendu na summitu NATO ve Walesu se britský premiér Cameron natřásal jako válečnický kohout...

Jiří Vyvadil: Británie šílí? Bude mnohem hůř...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Mimochodem, stejně tak jednal před volbami do Evropského Parlamentu. Tehdy to projel přímo katastroficky a skončil na 3. místě . A i nyní během několika dnů Skotům zřejmě dochází trpělivost s tou mateřskou zemí, která je chce vtáhnout v tom lepším případě do mnohaletých konfliktů...

Evropa od roku 1989 byla budována jako kontinent, jehož instituce měly směřovat k míru a relativní pohodě. Hrůzy balkánských válek a humanitárního bombardování Jugoslávie se přece jenom zdály minulostí. Ovšem již před eurovolbami vypukla ukrajinská krize, kdy západní síly podporovaly státní puč a následně i vypuknutí občanské války na Ukrajině... A v situaci, kdy Rusko nepochybně legitimně nenechávalo vybudovat na svém jihu militaristický a nebezpečný režim, začal Západ a jeho instrumenty EU a NATO šponovat napětí s Ruskem do nesmiřitelna.

Sankce se nepochybně mohou líbit omezené části Evropanů (s výjimkou Polska či Pobaltí, kde se líbí naprosto všem, neboť se již každý novorozenec probouzí k životu s přáním usmrtit si svého Rusa). Značnou část Evropanů ta eskalace napětí ze strany Západu odpuzuje a stále více  znepokojuje.

Zdá se, že politici osmadvacítky nepochopili vzkaz z eurovoleb. Tragicky nízká účast, a nárůst protibruselských stran jako by nebyl...

Nikoho z nich nenapadne, že národy Evropy ve své normální většině nehodlají další desetiletí balancovat na hraně války a trvalé hospodářské a sociální  krize... A právem viní z tohoto stavu Západ, který jako náměsíční den po dni táhne zejména Evropu do nejistoty.

Proč by chtěli Skotové žít v takovém společnství. Proč by chtěli žít s Anglií, která se zřejmě pomátla na rozumu?

A tak to půjde dál.

Čím více bude Západ věci hrotit, tím nepochybně poroste podpora Vladimíra Putina ve své zemi a navíc, a to je dobré, bude motivovat Rusko k získávání nových trhů a větší soběstatečnosti.

Čím více ale bude Západ věci hrotit, tím více jeho struktury budou ztrácet podporu a tím více se bude šířit deprese a probouzet se i vlastní nepřátelé typu islamistů s člesntvím EU, kteří s radostí jistě vítají oslabení tohoto světa, který nenávidí.

Bude hůř. A zdá se, že je to jediná cesta k tomu, aby Evropa dostala rozum.

Přeji Skotům šťastnou ruku. A i když jim nezávislost o fous nevyjde, přesto by bylo dobré o tom trochu přemýšlet.

Ovšem přemýšlení nejsou ti rozhodující západní politici schopni.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …