Jiří Vyvadil: Kdy odstoupí Miloš Zeman?

02.11.2013 10:08

Miloše Zemana jsem volil a bez výhrad. Byl jsem přesvědčen, že má ČSSD se kdysi k němu zachovala hanebně…Znal jsem ho jako senátor i osobně, ale asi byla chyba, že ne každodenně.

Jiří Vyvadil: Kdy odstoupí Miloš Zeman?
Foto: Archiv JV
Popisek: Advokát Jiří Vyvadil

Ne že bych, zpětně vzato, mohl volit někoho jiného. Ale i jinak: Nebyl jsem jeho vlažným stoupencem. Představa Karla Schwarzenberga coby prezidenta mi   způsobovala křeče v žaludku. Byl pro mne z věcných důvodů nepřijatelný a byl by i dnes, i když je mi tu a tam docela sympatický.

Několik měsíců jsem neměl námitek proti Zemanovým rozhodnutím: Např.:Putnu i dnes pokládám za nevkusného a jako právník nesdílím názor, že byl prezident povinen jej jmenovat. Rusnokovu vládu jsem v prvním týdnu vítal, jako negaci Nečasovy vlády. Ovšem  bral jsem ji jako cosi marginálního, co bude vyměněno při 2. pokusu, který logicky patří vítězi voleb tj. ČSSD.  A pak začaly hrátky…Sobotka prý ztratil šanci, když nepožádal o 1. pokus… A přicházel jeden slovní útok za druhým proti němu. A pak přicházely až nestoudné tlaky Haškova křísla tuto vládu podpořit.. Že to bude znamenat automatický propad ČSSD v předčasných volbách vyplývá z empirických zkušeností s Fischerovou vládou a všem to mělo být jasné. Neutralizace negativního dopadu pravicové vlády byla dokonalá.

Mimochodem, Michale Hašku, bez Rusnokovy vlády by ČSSD získala 30%. Když hledáš příčiny slabšího výsledku, tak to je jedna z nich. A je to Tvá odpovědnost.

Přišel Izrael, kdy co slovo, to totální blbost…Ještě štěstí, že na rozdíl (mnou nikoliv milovaného) Havla Zemana nikdo vážně v zahraničí nebere. Zuřil jsem, ale věděl jsem že jeho fanatický proizraelský postoj tu byl odjakživ a o důvodech můžeme jen spekulovat. Přikláněl bych se k otázce původu…

Ale dobře na mezinárodní scéně byl každý náš novodobý  prezident hrozný. Havel zavedl zrůdný pojem humanitárního bombardování v Jugoslávii. Klaus otravoval celý svět svou knihou o modré planetě a Zeman  prostě bude také plácat.

Ale i s tím bych se smířil.

Havel i Klaus byli také intrikáni, Havel měl Žofín, Klaus si pohrával s ODS…

Ale Zeman šel dál.

Systematicky už od svého zvolení nastoloval téma : Pryč se Sobotkou a hledal všechny cesty k jejímu reralizaci. Odmítnutí 2. Pokusu, význam kroužkování na kandidátce  na jižní Moravě, a potom závěr : naplánovaná schůzka 4 dny před koncem voleb  s nejvěrnějšími stoupenci Haškova spolku….,  rozšafná úvaha v nedělním Moravcova pořadu, kdy na jeho opakovanou otázku, zda jmenuje premiérem Sobotku, pronesl, že všechno je jinak a že si počká….na rozhodnutí předsednictva…Roztomilé, že věděl, že předsednictvo změní rozhodnutí ÚVV.  Jasnovidec…

Potom puč na předsednictvu a připravené usnesení. Sobotka vyzván k rezignaci a odvolán z vyjednávacího týmu.

A do toho cosi, co nepoznala demokratická republika od svého vzniku v roce 1917.

Prohlášení prezidenta Zemana, že předseda nejsilnější politické strany Sobotka by měl odstoupit a ať si ani nemyslí, že by předsedou vlády mohl být jmenován…

No, už jsem to napsal jednou…Taková velezrada to už je.  

Podle Čl.65 odst. 2 Ústavy  může Senát  Senát může se souhlasem Poslanecké sněmovny podat ústavní žalobu proti prezidentu republiky k Ústavnímu soudu, a to pro velezradu nebo pro hrubé porušení Ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku; velezradou se rozumí jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu. Ústavní soud může na základě ústavní žaloby Senátu rozhodnout o tom, že prezident republiky ztrácí prezidentský úřad a způsobilost jej znovu nabýt. Podle odst. 3 téhož článku k přijetí návrhu ústavní žaloby Senátem je třeba souhlasu třípětinové většiny přítomných senátorů. K přijetí souhlasu Poslanecké sněmovny s podáním ústavní žaloby je třeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců; nevysloví-li Poslanecká sněmovna souhlas do tří měsíců ode dne, kdy o něj Senát požádal, platí, že souhlas nebyl dán.

Podle Čl.5  Ústavy je politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran respektujících základní demokratické principy a odmítajících násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů.

Je nepochybné, že volná soutěž politických stran předpokládá, že do jejich činnosti nebude zasahováno ze strany státu a jejích představitelů jiným než ústavním či zákonným způsobem.

Je rovněž nepochybné, že Ústava nepředpokládá, že by prezident republiky do činnosti jiné strany, než které je členem zasahoval tím způsobem, že se jako rozhodující organizátor bude podílet na odstranění jemu nevhodného předsedy, který není připraven jej slepě poslouchat.

Jestli toto není jednání prezidenta směřující proti  demokratickému řádu, pak co jím již by bylo?

Každé spiknutí má svou hlavu, své důstojníky a pěšáky.

Zeman je hlavou tohoto spiknutí.

Důstojníky jsou účastníci lánských  dohod : náčelník Michal Hašek a jeho pobočníci Tejc, Škromach, Zimola a nic naplat i Chovanec.

Pěšáky ti členové předsednictva, kteří bez ohledu na fakt, že tuto pravomoc předsednictvo nemá, vyzvalo Bohuslava Sobotku k rezignaci a vyškrtlo svého předsedu strany z vyjednávacího týmu.

Asi tak…

Důstojníci : Hašek,Škromach se už omluvili a vyjádřili- jak jinak – podporu snaze předsedy ČSSD o sestavení vlády a budou uvažovat o možném odchodu.

Marginální pěšáky- členy předsednictva, kteří pro návrh usnesení hlasovali, nechme stranou…Také na ně dojde.

Ale co se šéfem, který akci organizoval?

Jako zázrakem si zranil koleno, nemůže mezi lidi a 6 týdnů bude znát jen vozík či berle…

Štěstí v neštěstí. Přece se ho nikdo v tomto žalostném stavu nebude na nic ptát. Koleno tak bolí.

Bolí - nebolí.

Na ústavní žalobu to proti Miloši Zemanovi již lehce je a neříkám to jako jediný.

Vím, že Zeman neodstoupí.

Vím, že ústavní žalobu senátoři nepodají.

Ale mluvit o tom je nezbytné…

Zeman bere spolupracovníky jako podřadné ovce a tak nechá potopit své pochopy v ČSSD…

Jsem jeho volič a nikdy jsem nebyl typem Horáčka či Dienstbiera, kteří jen hledají důvod, jak na něj zaútočit. Už tím se stávají nudnými.

Fakt jsem si přál spolupráci prezidenta s ČSSD, ale je nesporné, že díky charakterovým rysům Zemana to nebude možné.

A nejen to:

Zemanovi zatím mnohé vycházelo.

Jsem ale přesvědčen, že jeho cesta nahoru skončila.

A na konci je bude čekat nechuť, omrzelost a možná i odpor.

A důvodně…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Vyvadil

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …