Jiří Vyvadil: Přechodné fiasko si bude muset Ukrajina prožít...

27.02.2014 11:44

Každý je svého štěstí strůjcem. Ukrajina byla tuším od 11. století aktivní součástí Ruska. Kyjevská Rus je kolébkou této největší země světa…

Jiří Vyvadil: Přechodné fiasko si bude muset Ukrajina prožít...
Foto: Archiv JV
Popisek: Advokát Jiří Vyvadil

A otázka dnes vůbec nezní tak, zda Rusko připustí nebo nepřipustí, že se Ukrajina od něho politicky odpojí…Tato otázka je nepřípadná.  Ukrajina si svou nezávislost zažívá po dobu 24 let a výsledky jsou stále horší a horší… Inu umělý útvar… Je vlastně  úplně jedno, kdo je prezidentem či předsedou vlády…

Těch pár olicharchů, kteří kontrolují 90%v HDP si vždycky poradí… Kučma či Juščenko, Tymošenková či Janukovič…vsjo rovno. Korupce povýšená jako norma žití a politici, kteří za desátky z miliard  jsou ochotni všeho…

Jakmile na počátku této revoluce, či polofašistického  povstání (jak kdo chce) , se objevil v Kijevě americký senátor Mc Cain a  bývalý gruzínský  prezident  Saakaschvili, oblíbenec to Západu coby údajný prozápadní demokrat, jinak též známý přežvykovač své vlastní kravaty v přímém televizním pořadu,  milovník Stalina, diktátor potlačující opozici a vymetený Gruzínci za debakl při absurdním vyvolání  gruzínsko- ruského konfliktu, bylo jasné jak věci skončí. A když se tam objevil  trapný ministr zahraničních věcí USA Kerry, který mluví rychleji než myslí a není schopen stačit tempu Ruska s jeho reakcemi na svá nedomyšlená vyjádření, což zachránilo tisíce životů ke štěstí některých národů viz Sýrie.., pak byly věci dovršeny.

Západ, ke kterému patříme – a i já to nerozporuji-  už dávno mnoho neznamená. A navíc, jeho představitelé – politici, ač neskutečně dobře placení – a  nepochybně nezdůvodněně – vůbec nepřemýšlejí..

Vše  je ve vývoji a nic není… jak říkal Voskovec s Werichem definitivní. Rusko se velmi poučilo ze svého pádu téměř stejně jako Německo…Obě země dnes prostě umí.

Proti agresivní  politice Západu začíná Rusko  nově právě pro řadové obyvatelstvo Západu i světa vůbec, představovat  významného mírového činitele…

Zatímco u nás díky média a politici Putina nenávidí, svět jej vidí jako  ochránce míru…  a odůvodněně… V poslední době zabránil vojenské v akci v Sýrii i Iránu.

A nikoliv proto, že by snad nebyl schopen použít sílu, ale proto, že poučen  svou minulostí tu sílu uplatňuje velmi měkce…ba extrémně zdrženlivě…Ovšem pokud ti pitomci, kteří se dostali k moci v Kijevě to nepochopí, pak mají přirozeně smůlu.

Ukrajina se totiž zbláznila… Chaos, krev, rozvrat tam bude pokračovat…

No zbláznila…Jedná jen tak, jak se dalo přece z toho Majdanu očekávat…

A Západ vůbec není schopen  s tím cokoliv udělat.

Ty nejtemnější a nejagresivnější síly se teprve probouzejí a Západ, který počátek tohoto rozvratu nastartoval, nemůže nic…jen hloupě plácat a cosi slibovat…

A vlastně je to jedno.

Vše zlé je k něčemu dobré…

Situace na Ukrajině se bude zhoršovat…

Západ - tedy my (všímáte si, že férově  neignoru realitu?) nemáme sílu  procesy na Ukrajině usměrňovat  – a když – tak jen pár komických ministrů na jeden den… Nic víc.

Asi tak:

Pro naše děti a vnuky platí, že zde útvar zvaný Západ bude ještě nějakou dobu existovat. Lidé si zde budou ve vztahu k ostatnímu světu ještě přijatelně žít, vlastně lépe než 60% světa…

Ale nehrajme si na to, že něco zásadního  Západ může ovlivnit…

To si možná myslí část ukrajinského národa, ale je v našem zájmu je z toho poměrně brzo vyvézt.

My bychom Ukrajinu jako naši součást rozhodně nazvládli…

Rusko to tam bez našich nákladů zvládne lépe.

Konec konců opakuji : Ukrajina nikdy politicky jako subjekt k  Evropě nepatřila a od 11. století byla tak či onak vždy v nějakém vztahu podřízennosti  ke  svým sousedům.

Vývoj bude  zřejmě drobně brutální, ale mějme na paměti, že Západ odstartoval tyto procesy vytvářením neodůvodněných nadějí o svých možnostech.  A hlavně Ukrajinci jsou zcela jiní než my..

A tím se vracím ke Gruzii… Tak také dostala šanci.  Ovšem teprve poté, kdy se součástí její politiky stalo realistické vnímání  svých možností, včetně  vztahu k Rusku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Vyvadil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…