Jiří Vyvadil: Rodí se nový svět a vypadá to dobře…

18.04.2016 17:30

V Sýrii se rozhoduje o novém uspořádání vztahů mezi velmocemi. A proto si Asad podporou Putina může být 100 % jist.

Jiří Vyvadil: Rodí se nový svět a vypadá to dobře…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Nic není horšího, než kdy nastává nejistota, kudy půjdou procesy budoucího vzájemného uspořádání světa. Svět je zčásti chaotický a chaos je i originální metodou USA pro ovládání světa, protože chaos vytváří potřebu zásahu a k tomu jsou opět USA dobré.

Více než čtvrt století po roce 1989 to fungovalo a USA likvidovalo jednoho nepohodlného vůdce za druhým:  Hussajn, Kadáfí, Miloševič, či naposledy Janukovič. Evropská unie tu jen sekundovala, jindy se dramaticky se zapojovala.

Zcela na rovinu, zkáza Libye jde v prvním rangu za Francií a Velkou Británií a Obamu k tomu dotlačila krvelačná Clintonová. A je třeba ocenit, že to Obama přiznal.

Po Janukovičovi mělo následovat odstranění  Bašára al Asada. Lékař, muž vychovaný v britském prostředí, svého času se svou manželkou, zásadně nemuslimsky prostovlasé,  bývalý miláček Západu, dokonalý znalec angličtiny a liberál.

Ale už odstraněn nebude.

Vraždil? Samozřejmě. Když viděl, jak USA zorganizovali revoluci v Egyptě s cílem odstranit Mubaraka , který byl posledních 20 let neochvějný stoupenec spolupráce se Západem a když viděl, jak tzv. sekulární prezident USA se až patolízalsky hlásí k Muslimskému bratrstvu a islámu a nechává bez oka mrknutí likvidovat bývalé stoupence Západu, věděl, že se nesmí dát.

A nedal se…

Přesto by bylo možná poražen.

Zachránila jej megalomanie Evropské unie.

Evropská unie je a možná vždy bude ekonomicky silnější než Rusko, ale to co si Merkelová a spol. neuvědomily, že EU je jen slupkou virtuální moci a když přijde na lámání chleba, Rusko je svou vnitřní silou a akceschopností 10x - 100x  silnější.

Merkelová a spol. se rozhodli Rusko ztrestat, za to, že si Janukovič dovolil nepodepsat asociační dohodu s EU. Mimochodem, dnes po negativním poradním holandském referendu se z toho stala taškařice, ač na to doplatila Ukrajina, která se už nikdy nevzpamatuje a Evropská unie si uvědomila, jak je slabá a hlavně hloupá.  

Neodpustitelným způsobem, neomluvitelným způsobem, zločinným způsobem vůdcové EU  připustili a podporovali, že v relativně demokratické zemi jménem Ukrajina, se za jejich pomoci odstraňuje legitimní prezident, které ještě před pár dny uznávali, vítali a popleskávali po ramenou.

Toto byl zločin Evropské unie proti demokratickému pořádku, proti svobodě a proti jejím vlastním lidským právům.¨A toto bylo podobné mravní selhání selhání evropských mocností při Mnichovské dohodě. Západe nemění. Má jen slova a zradu.  

Ale budiž. Janukovič byl odstraněn a oni se rozhodli pokořit Rusko.

To Rusko,  které odolalo Napoleonovi, Hitlerovi, to Rusko, které vybojovalo 2. světovou válku nad německým nacismem, italským fašismem a japonským militarismem.

Vrcholem mělo být vybudování vojenské základy USA na Krymu.

Že Ukrajina není jednotná, ví každý. Že Východ jde s Ruskem a Západ spíše s Evropou.

Rusko mělo mnoho vládců. Vladimír Putin má charakteristiku Petra Velikého, ale netrpí jeho komplexem, že Evropa je kulturně cosi lepšího. Rozhodně není. Alespoň ne tato.

To, že Ukrajina se propadne do neuvěřitelného a žalostného kolapsu některým bylo známo. Říkal to od prvních dnů Klaus, Vyvadil a ze světových státníků, Helmut Schmidt, Henry Kissinger a později se přidal i náš prezident.

Ale hlavně. Putinovi došla trpělivost.

Alea iacta est.

Chcete blbečkové boj? Budete ho mít.

Ale ne na úrovni Ukrajiny, které není moc pomoci, ale na světovém  geopolitickém průsečíku boje proti islámskému státu v Sýrii a potažmo na celém Blízkém Východě.  

Putin přišel, viděl, zvítězil.

Racionálně, s minimálními ztrátami a s ukázkou, že prostě umí.

Samozřejmě, že nejde jen o zničení islamistů, jde také o to, aby Západ vystřízlivěl ze svých představ, že si libovolně může kohokoliv měnit podle momentální nálady.

Svět se mění.

Pan Ki-mun, generální tajemník OSN, možná spíše tichý a nenápadný, zrovna nedávno kritizoval Ukrajinu, Litvu, Lotyšsko a Estonsko, že šíří nenávist vůči Rusku a že by se měli zdržet tohoto chování.  

Kandidát na prezidenta USA Donald Trump  by nejraději zrušil NATO, protože nepřispívá míru na světě a Stropnický idiotsky bojuje za jeho posílení.

Když si otevřu portál www. prave.dnes.cz, tečou z něho výkřiky hrůzy, deprese, negace… Ale stejně tak tištěná média šíří hrůzu z Ruska a možné války.

Ne vše český národ zvládá v pohodě,  ale obavy z ohrožení Ruska jsou oproti Polsku, pobaltským zemím či Rumunsku na marginálních 15 %.

Svět bude jiný a je dobrou zprávou, že – ač se to nezdá – i my se na to připravujeme.

Výjimečná návštěva čínského prezidenta v jediné zemi střední a východní Evropy byl skvělý výsledek symbiózy našeho prezidenta, ale i české diplomacie, která rozrušila v Bruselu idiotské snahy na jednotný negativní postoj k přítomnosti na výročí osvobození v ČLR.

To nemělo chybu a jsme prostě jedničkou.

Ale nejen to. Jak někde i popsala Tereza Spencerová, prezident Asad, který o víkendu zažil skvělý úspěch pro svou sekulární BAAS jasně pravil, že Česko, na rozdíl od ostatních zemí EU si zachovalo vyvážený postoj k zemi a mělo by mít předností šanci pro akce směřující hospodářskému rozvoji v oblasti.

Už přijíždí jejich náměstek ministra zahraničních věcí a bude přijat o rang výše, než by mu odpovídalo, ministr zahraničních věcí, ministr financí. ministr průmyslu a obchodu…

Jsem o kus dál než ostatní. Ať si Merkelová plácá, že Asad musí odejít. Už kvůli ní odejít nesmí.

Asad zůstane prezidentem, protože Sýrie opravdu nikoho lepšího nemá a má velkou šanci se časem stát lídrem Blízkého východu.

Bude to vítězství Putina.

Bude to konec násilného svrhávání nežádoucích hlav státu ze strany USA a Západu.

Bude to změna světového uspořádání.     

A pak, že věci nejdou dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla