Jiří Vyvadil: Savčenková je jako ženský kraken. Putin dokonale věděl, proč ji na Ukrajinu propouští

27.05.2016 18:36

Vladimír Putin vždy ví, co činí a činí tak s rozmyslem. Ne vždy, že by chtěl, ale že musí. Nezahájil majdan, který vedl k občanské válce na Ukrajně, současnému rozvalu a přeměně Ukrajiny v zemi, která má jediný cíl: zničit Rusko. Války nezahajuje, války končí.

Jiří Vyvadil: Savčenková je  jako ženský kraken. Putin dokonale věděl, proč ji na Ukrajinu propouští
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Před dvěma dny jsem napsal článek Ďábelský tah Vladimíra Putina: Savčenková je absolutním vrcholem tzv. hybridní války a vylíčil jsem, jak tato žena nastartuje strmý a nepředvídatelný politický růst.

Některým se stálo, že přeháním, že to prostě tak jednoduché není.

Neuplynuly ani dva dny, a tato nepochybně šílená žena ohlásila svou kandidaturu na funkci prezidenta. A protože je fanatická, tvrdá, ale osobně zřejmě čestná, a Porošenko je měkký, zkorumpovaný a navázaný na další skupinu oligarchů, je předem jasné, jak Ukrajinci rozhodnou.

Savčenková zároveň způsobí bolesti hlavy celé Evropské unii a všem lídrům a jejich pomahačům, kteří ještě před pár dny tleskali tomu, že „donutili“ Putina k jejímu propuštění.

Západ dnes už neví, co činí.

Revoluční, bojovná a osobně čestná i fanatická zároveň má všechny předpoklady, že  převezme v zemi moc. Dovrší zřejmě ekonomický a sociální rozpad země a nebude ochotna dělat jakékoliv kompromisy se Západem. Kabinentní politika jí není daná. Miluje boj a to doslova, zbraně, střely.

Z hlediska Putina je zcela správné, že nechá Ukrajince, aby se sami vypořádali se svými běsy. Savčenková je autentická násilná revolucionářka majdanu. A stojí za ní úderné oddíly Azovu  a další. A Ukrajina si do konce musí prožít svou revoluci. Možná krvavou, možná méně. Ale musí si to prožít Ukrajinci sami.

Celý západ volal po propuštění Savčenkové na svobodu. Porošenko děkoval západnímu světu, že napomohl návratu této zběsilé ženy. Tak ji tam mají… Takže ji držme palce, ať udělá na Ukrajině pořádek. A ne abychom říkali, že je to nedemokratické v situaci, kdy se Západu nebude výsledek líbit.

A hlavně neříkejme, že za to může Putin. Ten udělal jen to, o co ho všichni žádali. A nevyčítejme mu, že na rozdíl od Západu ví, co činí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.