Jiří Vyvadil: Vítězství Zelenského musí očistit i Česko od našich Porošenků

23.04.2019 17:36

Schwarzenberg, Kalousek, Štětina, Jakub Janda, Petr Fiala, ale i Zaorálek a zhulení Piráti jako celek omráčeni mlčí k vítězství Zelenského na Ukrajině. A to nemluvím o stovkách novinářů, kteří se pomalu učí nový příběh o Ukrajině, když doposud znali jen výrazy agrese Ruska, anexe Krymu, imperiální chování Putina…

Jiří Vyvadil: Vítězství Zelenského musí očistit i Česko od našich Porošenků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Nemusím Macrona, to určitě ne, ale už telefonicky v době Mnichovské konference, důrazně rozmluvil Merkelové, aby ustoupila vydírání viceprezidenta USA Pence a německé lodě nenastartovaly cestu směr Azovské moře. Oba udělali dobře, jen váhavá Angela ještě následně přijala jen Porošenka. To Macron v zahraničních otázkách, ne už tak ve vnitřních má cit pro realitu, kterou projevil v tom, že přijal oba kandidáty na prezidenta Ukrajiny a Zelenovského jako prvního. Výmluvné. A také jako první v noci volal Zelenskému a poblahopřál k jeho drtivému vítězství. Totéž učinil i Donald Trump, protože samozřejmě ví, že Porošenko v případě jeho voleb jednoznačně podporoval Clintonovou a dokonce ukrajinští ministři jeho vlády měli blahopřání Clintonové na svých webech dříve než bylo jasné. Trapas nemohl být větší. A následně jejich úředníci celý den mazaly záznamy na portálech ministerstev.

Ovšem Trump už dávno není svobodná postava. Je to nejméně svobodný prezident zvláštní demokraticko – nesvobodné velmoci světa, která prakticky prožívá politické delirium, jen si to málokdo uvědomuje. První záznam telefonátu, který zaznamenala Ukrajinská pravda byl jasný. Poblahopřál Zelenskému k historickému vítězství nad nad Porošenkem, které bylo brilantní. To si ovšem dovolil moc, protože jeho ministr zahraničních věcí Pompeo a zvláštní vyslanec pro Ukrajinu Volker ještě den předtím kategoricky podporovali Porošenka a o nějakém podivném Zelenském nemohla být ani řeč. A tak záhy Kurt Volker nechal sdělit médiím, že Trump poblahopřál Zelenskému a zároveň poděkoval Porošenkovi za skvěle odvedenou práci.

Buďme upřímní: V situaci, kdy vítěz má přes 70 % a volí ho odpůrci dosavadního prezidenta a ten získal téměř o 50 % méně, může takovou zprávu uvést jen hochštapler. Chudák Trump. Už ho nenechají ani svobodně volat a když ano, zatají, co skutečně říkal. Ale to už je na jiné povídání.

To, že mlčí, je neskutečně sladké. Blbost byla, alespoň na chvíli poražena. A je to hlavně důvodem pro normálnější a lidštější komentování zahraničních událostí. Zatímco idiot Tomáš Petříček (a odmítám upustit od toho označení) popřál novému prezidentovi, aby pokračoval v dosavadní praxi Pporošenka, což bylo v přímém rozporu toho, proč Zelenskyj zvítězil, prezident Milošde Zeman, popřál kolegovi, aby méně naslouchal hlasům nacionalistů (čti banderovci) a soustředil se na zlepšení situace jednotlivých lidí i skupin obyvatelstva. PODEPISUJI.

Je skvělé, že tyto fanaticky rusofóbické (porošenkovské) hlasy byly poraženy na Ukrajině a je pro nás skvělé, že ztrácejí na síle i u nás.

Porošenkové na Ukrajině, u nás i ve světě jsou všude. Na chvíli utrpěli dílčí porážku a je to skvělé. Ale brzy znovu zvednou hlavy.

Nikdo z nás nechce svět, o kterém budou rozhodovat výlučně USA jak tu bylo posledních třicet let, či naopak Rusko a Čína.

Ukrajinci ukázali, že cestou je fakt spolupráce a vzájemný dialog.

Anebo jinak, jak říká jejich nový prezident. Nebýt závislým ani na zkorumpované Evropské unii ani na Rusku. Spolupracovat dle výhodnosti s každým.

Ano, svět dozrává k politice všech azimutů, kterou vymyslel Dr. Edvard Beneš a kterou s velkým porozuměním k němu převzal jeden z nejvýraznějších prezidentů Francie Charles de Gaule.

Té jednostranné tuposti už bylo moc.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…