Jiří Weigl: Nezapomínejme na „kursový závazek“

13.06.2022 19:33 | Komentář

Poslední číslo týdeníku Echo 24 si klade otázku, proč se u nás rekordně zdražuje. Myslím, že bychom neměli při hledání příčin zapomenout na neblahý kursový závazek ČNB, který v letech 2013 -2017 umělým oslabováním koruny zaplavil komerční banky likviditou a zahnal depozitní sazby k nule. Komerční banky, především ty velké, dodnes nemají potřebu ve větší míře usilovat o primární depozita občanů a udržují výrazně reálně negativní depozitní úrokové sazby pro veřejnost. V této situaci je efektivita dnešní politiky ČNB orientované na rychlé protiinflační zvyšování úrokových sazeb výrazně snížena, neboť má jen velmi omezený vliv na depozitní úroky komerčních bank.

Jiří Weigl: Nezapomínejme na „kursový závazek“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Weigl

Ty na politice ČNB královsky vydělávají, ukládat si peníze bezrizikově u centrální banky za vysoké úroky je pro ně daleko výhodnější, než úvěrovat podniky zápolící s nepředvídatelným vývojem například energií. Vysoce záporné reálné úrokové sazby z vkladů jenom stimulují veřejnost utrácet rychle a za každou cenu, dokud jejich peníze nějakou hodnotu mají. Inflační spirála se rozjíždí. V této situaci se zdá, že bez skutečně hluboké a dlouhé recese nebudeme schopni inflaci zkrotit.

Vše je zesilováno mimořádnou neschopností na politické scéně. Mezi tvůrci hospodářské politiky není nikdo, kdo by veřejnosti byl schopen dát důvěru v budoucnost, kdo by byl schopen přesvědčivě vysvětlit svůj plán a přesvědčit o něm občany. Léta vzájemné diskreditace, skandalizace a neschopnosti zbavila širokou veřejnost důvěry v politiku. Bez té se ovšem boj s inflací vyhrát nedá.

Převzato z webových stránek Institutu Václava Klause

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…