Jiří Weigl: O symbolech a sebeúctě

14.06.2016 11:49 | Zprávy

Stránky nejenom společenských a bulvárních médií zaplnily v uplynulých dnech fotografie a články o oslavách 90. narozenin britské královny Alžběty II.

Jiří Weigl: O symbolech a sebeúctě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Weigl

Nejen britská, ale i naše veřejnost obdivně sleduje barvité slavnostní průvody, pompézní vojenské přehlídky, složité ceremoniály a s dojetím diskutuje, kdo z britských aristokratů a celebrit kde stál a co měl na sobě.

Přitom si vůbec neklademe otázku, proč se královna s takovou pozorností a úctou ve své zemi vlastně setkává. Do praktické politiky zasahovat nesmí, žádné velké státnické činy nevykonala, je čirým symbolem. A jsme u podstaty věci. Úctou ke královně a oslavami jejího výročí vzdávají Britové úctu sobě, své zemi a její státnosti, kterou královna reprezentuje. A dokáží je propagovat tak, že zájem a úctu vzbuzují i u pozorovatelů po celém světě.

Až budeme zase poslouchat zprávy o britské královně a její rodině, vzpomeňme si, jak macešsky a nedůstojně se k symbolům své země a státu chováme my. Jak si šířící se všeobecnou neúctu a hulvátství omlouváme tím, že ten či onen na to či jiné místo nepatří, že se nám nelíbí či s ním nesouhlasíme, a proto jej můžeme urážet, zesměšňovat, ignorovat atd. Není to pravda, urážíme a hanobíme tím sami sebe.

Jiří Weigl

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

eurokomisař

Dobrý den, když tak kritizujete potencionální nominanty na eurokomisaře, máte dojem, že ANO to s Jourovou ,,vyhrálo"? Já si třeba nejsem vědom toho, že by pro ČR něco udělala, otázkou taky je, zda je pro nás jako občany tato funkce nějak důležitá, co vlastně ten eurokomisař může udělat, když je to j...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Západ dělá ve Švýcarsku účet bez hostinského…

10:14 Jiří Paroubek: Západ dělá ve Švýcarsku účet bez hostinského…

Dalším příkladem celkem zbytečné arogance Západu je švýcarský summit, jehož se zúčastní údajně 90 st…