Josef Ježek: Doba vymknuta z kloubů šílí…

18.04.2016 13:36

Tahle slova pronesl mladý kralevic dánský ve hře jistého Vilíka Shakespeara, dramatika z města nad Avonou. Ta hra se jmenuje stejně jako kralevic – Hamlet. Pokud stále nevíte, tak je to ten, co s lebkou v ruce medituje „Být či nebýt, to je oč tu běží…“. To se ale psal rok 1604, když si slavný dramatik 38 divadelních her, 154 sonetů a dalších, o jejichž autorství se dodnes vedou spory, lámal hlavu s těmito otázkami.

Josef Ježek: Doba vymknuta z kloubů šílí…
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Dnes jsme v roce 2016. Bohužel doba je vyšílená čím dál tím víc. Až  nad tím někdy soudnému člověku zůstává normální selský rozum „štajf“. (Pan Horníček říkal stife).

Německý televizní kanál NDR extra 3, (nemá nic společného s bývalým německým komunistickým satelitem), ve svém pořadu uvedl jakousi satirickou písničku na adresu tureckého prezidenta Erdogana. Následovalo předvolání německého velvyslance v Ankaře k podání vysvětlení. Ale tím to neskončilo. Televizní stanice ZDF v pořadu Neo Magazin Royale 31.3. pustila do étéru  satirickou tentokrát básničku autora Jana Böhnermanna, která onoho pána (myšleno Turka) líčí jako člověka, který porušuje lidská práva, což zdá se není daleko od pravdy, ale také údajně jako muže provozujícího sex se zvířaty. Tady nemohu žádnou informací sloužit. Několik německých „pomocníků VB“ nelenilo a podalo na autora udání. V Čechách by tomu jistě nebylo jinak. Panu autorovi hrozí v případě odsouzení až tři roky vězení. Zatímco píseň německá vláda pojala jako legitimní výraz svobody projevu, (zpívá se v ní údajně, že „nad poměry si žije boss z Bosporu“), u básně se už hovoří o „podpásovce“ a podle madam Merkel byla „vědomě urážlivá“.  

Ta komedie ovšem nemá konec! V pátek 15.4. se dovídáme, že německá vláda vyslovila souhlas se stíháním satirika za onu posměšnou básničku. Oznámila to Angela Merkelová s tím, že zároveň chce, aby byl paragraf, umožňující jeho stíhání, zrušen. Jak šlechetné! To se však stane až v roce 2018, což milému Böhnermannovi bude platné, jako mrtvému zimník. Fascinující na celé té věci není až tolik fakt, jaké rektálně alpinistické kroky vůči Turecku činí německá vláda, ale skutečnost, že vláda (sic!) rozhoduje o souhlasu s trestním stíháním občana své země. Že snad v právním státě by v této věci mělo rozhodovat státní zastupitelství nebo soud, to našim germánským sousedům jaksi uniklo. Dobře to charakterizoval jeden z účastníků internetové diskuse: Ein Kessel čurbes!

Před časem jsem v tomto sloupku citoval jednu slavnou písničku, ještě z dob blahé c. a. k. monarchie – Za císaře pána. V jedné sloce se tam zpívá: Támhle pod strání, šnelcuk uhání, v tom šnelcuku jsou schovaný machometáni. A pokračuje se: Machometáni, hnusný pohani, kalhoty maj‘ roztrhaný, smrkaj‘ do dlaní. Pak se tam ještě něco zpívá o obézních Turkyních, ale to už není tak aktuální. Zdá se, že pokud k nám dospějí moresy ze sousedního Německa, jsem citací tohoto starého evergreenu ve vážném trestním ohrožení.

Onen vpředu zmíněný kralevic země na Jutském poloostrovu také prohlásil: „ Je cosi shnilého ve státě dánském…“. Tentokrát se zdá, že závan hniloby k nám přichází ze sousedního Německa. Jestli se tam nezačíná kazit ta jejich tolik opěvovaná demokracie. Ta nákaza by se totiž v tom evropském kotli mohla šířit poměrně snadno. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.