Josef Ježek: Kozy a kozičky

18.01.2017 21:10

Koza je milé zvíře. Existuje v mnoha druzích, ať už jako divoká, nebo jako domestikovaná – domácí, která pochází právě z té divoké, kozy bezoárové. S člověkem se paktuje už nějakých deset tisíc let. A v poslední době čím dál tím více, neboť móda biopotravin přinesla i zájem o kozí mléko, kozí sýry a další potraviny spojené s tímto přežvýkavcem. My, co pocházíme z venkova, víme, jaká pochoutka je kůzle pečené na velikonoce. To už dnes není ani pravda… Někteří si na kozách založili i svou politickou aktivitu, jako Stanislav Penc a jeho Spolek přátel koz v Milkovicích. Nakonec zjistil, že jenom kozy jako politický program nestačí.

Josef Ježek: Kozy a kozičky
Foto: pixabay.com
Popisek: Koza - ilustrační foto

Koza ovšem nemusí být jenom to čtyřnohé zvíře. Mezi mladými teenagery je populární rčení „to si děláš kozy“, něco v tom smyslu jako děláš si legraci. My jsme ještě říkali děláš si „prču“, což byl jakýsi novotvar za slovo, označující část těla pod zády, ať už pánskou nebo dámskou. (Ta druhá většinou vypadá lépe.) Ostatně, vy kdo jste příznivci reklamních spotů, ve kterých vystupuje známý herec a režisér Jakub Kohák, muž výrazné tváře a zajímavé komiky, si možná uvědomíte, že kozy i to rčení jsou součástí jeho poslední reklamy na služby jakési banky. Kohák v ní běží překážkový běh a doporučuje pozitiva onoho finančního ústavu. Přitom je „ostřelován“ atletickými oštěpy a nakonec stojí na stupních vítězů, kde své třetí místo komentuje slovy: „Já jsem třetí? To si děláš kozy.“ První je totiž koza živá a druhá koza – tou je cvičebné nářadí stejného jména.

Označení kozy se také v hovorové mluvě vžilo pro jistou část ženského těla, která většinou dominuje jeho horní polovině. Proto se také obdivovatelům této partie říká „horňáci“. (Prosím neplést si s obyvateli subregionu Slovácka Horňácko v okolí Hrubé Vrbky a Kuželova). Vím, že toto označení je poněkud vulgární a tento sekundární pohlavní znak i dehonestující, ale čeština je už taková. Neračme se nad tím hambit nebo se dokonce prudérně rozčilovat. Ve správné velikosti na správné ženské postavě je to přece nádhera!

Téhle skutečnosti si pravděpodobně byl vědom i výzkumný tým Přírodovědecké fakulty University Karlovy pod vedením doc. Jana Havlíčka. Zpracoval totiž studii o tom, jaký tvar ženských prsou je pro mužskou část populace přitažlivý. Použil k tomu vzorek 267 pánů z Česka, Brazílie, Kamerunu a Namibie. Té Brazilii bych ještě rozuměl. Když vidíme záběry karnevalu z Ria, tak lepé tvary spíše neoděných tanečnic dávají tušit, že Brazilci budou v této věci odborníci. Jak došli k těm Afričanům, bůh suď.

Abych vás však dlouho nenapínal, jaký je výsledek. Závěr výzkumu je ten, že muže přitahují prsa, která signalizují plodnost, pravidelně tvarovaná, prsa mladých žen a dívek. Připadá mi to trochu jako objevování Ameriky. Koho by přitahovala prsa, jaké mají starší ženy domorodých kmenů v Africe a nebo v Amazonii. To co my „horňáci“ už dávno víme bez výzkumu, na tom pracoval celý tým přírodovědců. Kdo ví, zda nebyl nutný také nějaký výzkum v terénu. Korunu tomu všemu nasazuje informace, že za úspěšné splnění tohoto úkolu, obdrží tým nový grant, z nějž bude zkoumáno - ženské pozadí. Že já jsem se nestal přírodovědcem! A to si fakt nedělám kozy.

Až zase uslyším místopředsedu vlády odpovědného za vědu a výzkum Bělobrádka hovořit o tom, že na vědecké granty je málo peněz, jistě si vzpomenu, jakým zajímavým, bohulibým a pro lidstvo užitečným výzkumům se naši vědátoři věnují.

A až uslyším, že věda je nudná, šedivá a nezáživná disciplína, tak dotyčnému odpovím: Nedělej si kozy!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…