Josef Ježek: Podobnost čistě náhodná

21.12.2017 21:45

Tahle situace se opakuje každé Vánoce. Všechny televizní stanice, ať už privátní či veřejnoprávní, nasadí do svého programového schématu ty nejoblíbenější „pecky“, které jsou v nabídce k dispozici. Po sto prvé vidíme klasické české pohádky, filmy s Vlastou Burianem a dalšími prvorepublikovými hvězdami, Mrazíky a Pretty Woman a další a další. Toho nového už tolik nebývá, o kvalitě některých novinek nemluvě.

Josef Ježek: Podobnost čistě náhodná
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Česká televize na svém prvním programu v neděli večer nasadila jeden z titulů, které nikdy nezklamou. Steklého adaptace slavného románu Jaroslava Haška o dobrém vojáku Švejkovi nás baví už od roku 1956, tedy už 61 let. Haškův humor je takříkajíc nesmrtelný a výkon Rudolfa Hrušínského v titulní roli také. I mne spolehlivě upoutal k televizní obrazovce.

Tentokráte jsem si při sledování Švejkových eskapád náhle uvědomil, jak je humor tohoto filmu aktuální, resp. jak se některé situace podobají současným situacím na našem vnitrostátním jevišti. Třeba ve scéně, kdy se k feldkurátovi Katzovi dostaví jeho věřitel a polní kurát mu říká, ústy skvělého Miloše Kopeckého, u prostřené labužnické snídaně: „To se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou“. Mám pocit, že tohle je ústřední motto mnoha dlužníků, kteří si berou nebo brali půjčky a hypotéky hlava nehlava. Alespoň stále se zvyšující procento zadluženosti občanů a kladné saldo úvěrového účtu je toho důkazem. Ale proč by si „občan pilný“ dělal hlavu z nějaké zadluženosti, když stát mu jde „dobrým“ příkladem. V době překvapujícího hospodářského růstu, který samozřejmě nepotrvá věčně, hospodaří republika s navrženým schodkem 50 miliard pro příští rozpočtové období. Většina z těch miliard přitom padne na mandatorní výdaje. Kolik přitom stojí roční obsluha státního dluhu, o tom se cudně mlčí.

V další scéně se opět feldkurát ptá Švejka, jestli ty slečny ze včerejšího mejdanu odešly v pořádku. Švejk potvrdí že ano, akorát že z domu naproti vylezl nějakej Turek a něco vykřikoval. „Tak jsem mu dal přes držku.“ „To jste neměl Švejku, to byl náš pan domácí“. Na to Švejk lakonicky odvětí: „Alespoň vidí, že vlastnit barák není žádná sranda“. Takhle podobně se chová stát k vlastníkům nemovitostí. Platba daně z nemovitostí, platba daně z nabytí nemovitého majetku a další platby s majetkem související potvrzují přístup státu, který se chová podle Švejkova hesla. Aspoň občan vidí, že vlastnit barák není žádná sranda. A když si snad myslí, že je, tak mu dáme – po čuni! Popřípadě na něj kleknem.

V jedné písničce dvojice V + W se zpívá: Čtěte bibli, tam to všechno je. Zdá se, že v Haškových Osudech dobrého vojáka Švejka je všechno taky. Tak je čtěte, třeba i o Vánocích.

Přeji vám radostné Vánoce s dobrou knihou a s dobrými lidmi!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.