Josef Ježek: Ženy v akci

18.12.2018 11:10

Tahle republika má obzvláštní štěstí na dámy, které zastávají post ministryně práce a sociálních věcí.

Josef Ježek: Ženy v akci
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Ta minulá se jmenovala Michaela Marxová-Tominová. Nevím, zda její praprapředek nebyl náhodou onen (ne)chvalně známý Karel Marx, ale její nápady, kterými „obohacovala“ činnost jí řízeného ministerstva, tomu silně nasvědčovaly. Stačí jen připomenout její iniciativy v oblasti tzv. genderové rovnosti, svědčící o tom, že její praxe ředitelky v „obecně prospěšné“ společnosti Gender Studies v ní zanechala nesmazatelnou stopu. Tenkrát se mi zdálo, že tuhle dámu může v jejich sociálně-socialistických návrzích někdo těžko překonat.

Jak hluboce jsem se mýlil! Stávající paní ministryně Jana Maláčová sice opustila genderovou tématiku, za to se rozhodla, že svými návrhy bude pouštět žilou státnímu rozpočtu. A to tak, že razantně. Žádné postupné přikládání pijavic, ale hned masívní řez do tepny.

o navýšení důchodů, zrušení karenční doby a poměrně razantním zvýšení minimální mzdy, což má samozřejmě u zaměstnavatelů dopad na zvýšení mezd, odvodů a ostatních dávek, přichází s dalším geniálním návrhem z dílny sociálních inženýrů. Obědy pro všechny školní děti zdarma. Nevím, jestli je to tím, že je čas vánoc, kdy Děda Mráz alias Santa Klaus (Ježíška nezahrnuji, ten by takovouhle blbost nevymyslel), nadělují všem. Tak se paní mistryně rozhodla nadělit taky. Že by to mělo stát cca 6 miliard ze státního rozpočtu a že tam ty peníze jaksi nejsou? No bóže. Tak zavedeme nějakou daň. A kteroupak že to ještě nemáme? Tu sektorovou. Ta by postihla hlavně banky a telekomunikační společnosti. Tady si asi říkáte, však ti mají dost, tak ať platí. Chyba lávky, čtenáři, nenech se mýlit. Tohle případné zdanění stejně nakonec odskáče koncový uživatel. Tedy já i vy! A má snad někdo pocit, že např. dítě rodičů, kteří oba pracují ve zdejší automobilce, nemá na obědy ve školní jídelně? To asi jistě ne.

Většina sociálně slabých rodin pobírá sociální dávky. Z těch by měly obědy pro své školou povinné dítky bez problémů uhradit. Pokud ovšem ony dávky neprolijí hrdlem nebo nevyčudí v cigaretách. I to se totiž často stává. V takových případech by snad bylo možné, posílat peníze na obědy pro jejich děti přímo konkrétnímu stravovacímu zařízení. Ovšem, s tím je práce, že?

Tím neříkám, že v téhle společnosti, bohužel, nejsou rodiny, většinou neúplné, v sociální nouzi. Ale i pro ty už funguje na úrovni krajů možnost úhrady stravování pro děti. Ovšem něco zdarma všem, to je mnohem atraktivnější, hlavně z hlediska politického populismu a mediálních prezentací. Je s podivem, že na tenhle čirý populismus je schopen kývat i pan premiér. Jako by těch starostí s Agrofertem neměl dost. Tomu se fakt divím. Možná, že je nutné si koaličního partnera udržet za každou cenu.

Paní ministryně ovšem dále přikládá pod kotel. Už v lednu roku příštího chce předložit do vlády další sociální opatření, tzv. prorodinný balíček. Ten má pomoci rodinám s dětmi ve „slaďování práce a soukromí“. V záměru je zvýšit rodičovský příspěvek o 80 tisíc korun, zajistit financování tzv. dětských skupin, prosadit nově částečné pracovní úvazky hlavně za pomoci tzv. sdíleného pracovního místa a uzákonit zálohované výživné. Tohle všechno, pokud by se podařilo prosadit, bude stát státní kasu desítky miliard korun. Desítky miliard, které nejsou. I při stávajícím stavu je rozpočet na rok 2019 navrhován jako schodkový, to znamená, že více vydáme, než vybereme. A to vše v situaci, kdy v ekonomice se začínají objevovat symptomy možné ekonomické krize, nebo alespoň zpomalení či zastavení ekonomického růstu.

Když se paní ministryně otázali, kde na všechny její plány chce vzít peníze odpověděla: „Myslím, že prorodinná politika je ta nejlepší investice. Ukažte mi firmu, která když chce investovat do svého rozvoje, tak se nezadluží. I ty největší firmy na světě se zadluží“. A je to! Filosofie polního kuráta Katze z Haškova Švejka funguje i na prahu 21. století: To se nám to bužíruje, když nám lidi půjčujou!

Slavný anglický spisovatel Charles Dickens napsal román Nadějné vyhlídky. Ty naše vyhlídky ovšem zase tak nadějné nejsou.

Ví to i paní ministryně Maláčová?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…